Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Kapadokya’da altın madeni açılmak isteniyor: Buranın her taşı altından değerlidir

0

Kanadalı Centerra Maden Şirketi, Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nden Nevşehir‘in Avanos ilçesine bağlı Özkonak ve Göynük köylerinde toplam bin 306 hektarı kapsayan alanda altın aramak için resmen ruhsat aldı.

Yöre halkı, ancak şirketin sondaja başlamasıyla durumdan haberdar olabilirken, madenin durdurulması için dava açıldı. Madene karşı da on binlerce itiraz dilekçesi toplandı.

Altın madeni, sadece Kapadokya‘yı değil aynı zamanda Kızılırmak suyunu da tehdit ediyor.

Centerra Maden Şirketi, Kazdağları’ndaki ormanlık alanların yok edilmesinden de sorumluydu.

Cumhurbaşkanlığı’na şikayet

Sözcü‘den Erdoğan Süzer‘in haberine göre, siyanür endişesi yaşayan halk, Cumhurbaşkanlığı’na konuyla ilgili şikayette bulundu.

Ancak, Cumhurbaşkanlığı altın madeninin Kapadokya sınırları içinde yer almadığını iddia etti.

Madenin yapılması planlanan köylerden biri olan Özkonak köyünün Belediye Başkanı AKP’li Abdulkadir Macit de madene karşı çıktı.

Macit, belediyenin araçlarıyla köyün ortasına “Ziyaret Dağı’nda altın arama iptal edilmelidir. Kapadokya’nın her taşı altından değerlidir” afişini astırdı.

Altın madeninin ruhsat sahası Özkonak Beldesi ve Göynük Köyü sınırları içerisinde yer alan biri 900 hektar, diğeri 406 hektarlık olan toplam bin 306 hektarlık alanı kapsayacak.

Dava açıldı

Özkonak Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, yürütmenin durdurulması için Kayseri İdare Mahkemesi‘ne dava açtı.

Dernek davanın dilekçe başlığına ise “Durumun aciliyetine binaen ve çevrenin geri döndürülemez şekilde tahrip edileceği açık olduğundan, savunma alınıncaya kadar ve esastan yürütmenin durdurulması talebimiz vardır” notunu ekledi.

Bölgenin aktif fay hattında olduğu ve ruhsat sahasının Kızılırmak havzasına kadar uzandığı da hatırlatılarak olası bir depremde siyanür havuzunun çatlaması ya da sık yaşanan sel sularının havuza ulaşması halinde Kızılırmak suyuna siyanürün karışabileceğine dair de uyarı yapıldı.

ÇED süreci işletilmedi

Dilekçede ÇED sürecinin de işletilmediği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

ÇED süreci işletilse veya sürecin çevreye etkileri değerlendirilse idi, dava konusu altın arama ruhsatı işleminin tesis edilmesi mümkün değildi. Ancak idarece hukuka aykırı olarak işlem tesis edilmiştir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.