Kategoriler: LGBTİ+Manşet

KAOS GL’den RTÜK’ün ‘nefret mitingi’ için kamu spotuna dava

Kaos GL Derneği, İstanbul Saraçhane’de 18 Eylül’de düzenlenen “Büyük Aile Buluşması’ mitingiyle ilgili çağrının Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca (RTÜK) kamu spotu olarak yayınlamasına dava açtı.

İstanbul Valiliği izni ve RTÜK’ün desteğiyle LGBTİ+’lara yönelik nefret yürüyüşü!

RTÜK’ün Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu’nun çağrısıyla LGBTİ+’lara yönelik nefret etkinliğine çağrıyı kamu spotu olarak önermesine dava açan Kaos GL Avukatı Kerem Dikmen, şunları söyledi:

“Bu videoda Türkiye Cumhuriyetinin eşit yurttaşları olan lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve diğer kimliklerin ( LGBTİ+ ) veya onlara dönük hak ihlallerine karşı mücadele eden toplum kesimlerinin yaptıkları eylemlerin görüntülerine yer verilmekte, tamamı LGBTİ+’ları sembolize eden gökkuşağı bayrak ve flamalarının hedefte olduğu görüntülerde LGBTİ+ karşıtlığının mesajı verilmektedir.”

‘Karar iptal edilmeli’

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in üst kurulun onayı veya kararı olmadan 8 Ekim’den itibaren videoyu kamu spotu olarak kurul sitesinden yayınladığını, Şahin’in video yayınlandıktan sonra üst kurula taşıdığını ve onay aldığını hatırlatan Kaos GL, üst kurulun kararının iptal edilmesini talep etti. Dernek, RTÜK’ün nefret söylemini önleme görevini hiçe sayarak nefret söylemi içeren bir videoyu yaygınlaştırarak “insan hakları karşıtlığının bir devlet politikası olduğu” mesajını verdiğini, işlem gerçekleşmiş olsa da hukuka aykırı olduğunun tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.

Hedef gösterilen LGBTİ+’lar: Faşist çetelerin önü bizzat devlet eliyle açıldı

Şahin’in Twitter hesabından da nefret söylemini yaygınlaştırdığını dilekçeye ekleyen Kaos GL, “Bu arada belirtmek isteriz ki RTÜK Başkanının tweet atmak için kullandığı, ekli ekran görüntüsünden anlaşılan iPhone, genel müdürü bir erkek eşcinsel olan Apple şirketi tarafından üretilmektedir” dedi.

Dilekçede, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını da hatırlatıldı.

Çağrıda ne deniliyordu?

RTÜK’ün kamu spotu olarak tavsiye ettiği mitingin çağrı videosunda şu ifadeler yer alıyor:

“Dijital çağda tüm dünyayı ve ülkemizi bir virüs gibi saran LGBT propaganda ve dayatmalarına karşı ben de varım diyorsan, cinsiyetsizleştirmek, insan neslini azaltmak, aile kurumunu yok etmek isteyen küresel ve emperyalist lobilere dur demek istiyorsan, ailemizi, çocuklarımızı gelecek nesillerimizi korumak için büyük aile buluşmamıza sen de katıl. Tarih: 18 Eylül 2022 Pazar. Buluşma Fatih Saraçhane Parkı.”

Nefret mitingi il il geziyor

İstanbul Saraçhane’de yapılan LGBTİ+ karşıtı, nefret mitingleri İstanbul’un ardından ekim ayında Urfa, Konya ve Ankara‘da da yapıldı. Şanlıurfa Aile Platformu çağrısıyla ilk olarak Urfa’da gerçekleşen mitingte TBMM’ye sunulacak dilekçe için imza toplama çalışmasının devam ettiği duyuruldu. Konya’daki mitinge Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da katıldı. Ankara’daki mitingde ise İstanbul Sözleşmesi ve çizgi filmler hedef alındı.

‘Kutsal aile yürüyüşçüleri’ ne tür bir kent ve kent toplumu düşlüyor?
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete