LGBTİ+Manşet

Kaos GL Derneği’nden parlamenterler için LGBTİ hakları el kitabı

0

Kaos GL Derneği “İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve LGBTİ Kişilerin İçerilmesi: Parlamenterler için bir El Kitabı”nın Türkçesini yayımladı.

Kitap, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Küresel eylem için Parlamenterler (PGA) tarafından hazırlandı.

El kitabı LGBTİ’lerin insan hakları çerçevelerini ortaya koyuyor ve LGBTİ’ler dâhil hiç kimsenin geride bırakılmaması için parlamenterlerin rolünü vurguluyor.

Parlamenterlerin LGBTİ hakları için çalışmalarının olası sonucu kitapta şöyle aktarılıyor:

“Önemli sayıda parlamenterin LGBTİ kişilerin haklarının geliştirilmesi ve içerilmeleri için somut adımlar atma kararlılığını göstermesi halinde, bunun derin etkisi olacaktır ve gerçek anlamda kimsenin geride bırakılmaması sağlanarak dünyanın dört bir köşesinde hukuki, politik ve sosyal norm değişiklikleri başlatılabilecektir.”

Parlamenterler LGBTİ’ler için neler yapabilir?

Bu yayın, LGBTİlerin haklarını geliştiren ve içerilmelerini sağlayan yasama, temsil ve denetim etkinlikleri için parlamenterlere destek olmak üzere tasarlanmış pratik ipuçları, araçlar ve kaynakları içeriyor.

Kitapta, parlamenterlerin LGBTİ’lere hangi konularda destek olabileceği, LGBTİ’lerin insan hakları konusunda parlamenterlerin neler yapabilecekleri, bu konuda parti içi ve partiler arası nasıl bir iletişim kurulması gerektiği gibi önemli sorulara yanıtlar bulunuyor.

İlham veren parlamenterler

“İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve LGBTİ Kişilerin İçerilmesi: Parlamenterler için bir El Kitabı” farklı ülkelerde LGBTİ hakları için çalışan parlamenterlerden örnekler veren bir “ilham” bölümüne de sahip.

Bu bölümde, LGBTİ kişilere anayasal korumanın getirilmesi için çalışan, ilerici hukuk reformlarının öncülüğünü yapan, LGBTİ’leri hedef alan gerici hukuk reformlarına karşı çıkan parlamenterlerden örnekler yer alıyor.

Kitapta bu bölüm için bir uyarı yer alıyor: “Kullanılan her strateji tüm parlamenterlerin denemesi için uygun olmayabilir. Ancak örnekler, parlamenterlerin kendi yerel çevrelerinde kendi eylemlerini belirlemeleri için fikir geliştirmeleri, ilham almaları ve gerçek bir ilerleme kaydetmek için en stratejik ortakları aramaları amacıyla verilmiştir.”

“Yasama faaliyetleri eşit hakların teslim edilmesinde kritik önem taşıyor”

Kaos GL Derneği Dış İlişkiler Koordinatörü Murat Köylü, “İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve LGBTİ Kişilerin İçerilmesi: Parlamenterler için bir El Kitabı”nı değerlendirdi.

Köylü, “El Kitabı, sadece LGBTİ’lerin evrensel insan haklarına yönelik Birleşmiş Milletler perspektifini sunmakla kalmıyor; aynı zamanda sorumluluğunun farkında, aklının ve vicdanının sesini dinleyen milletvekillerine bir pratik kılavuz görevi de görüyor” diyor.

Murat Köylü, yasama faaliyetinin eşit haklar konusundaki önemine şu sözlerle değiniyor: Yaşanılan onca ayrımcılık ve şiddet vakasına dur demek isteyen; nereden, nasıl başlasam diye düşünen milletvekilleri bu El Kitabı sayesinde pek çok soruya yanıt bulabilirler ve kendi atacakları adımları planlayabilirler. LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık ve şiddet temelde bir eşit vatandaşlık konusu olduğu için yasama faaliyetleri eşit hakların teslim edilmesinde kritik önem taşıyor.

El Kitabı’nı kullanarak parlamenterlerin dünyadaki pek çok temsil, denetim ve sivil toplumla işbirliği örneğinden de esinlenebileceğini belirten Köylü, “Umuyorum ki bu Birleşmiş Milletler yayını her siyasal partiden tüm milletvekillerinin dikkatini çeker ve TBMM çalışmalarında hak ettiği yeri alır” dedi.

“İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve LGBTİ Kişilerin İçerilmesi: Parlamenterler için bir El Kitabı”na bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

(Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.