Hayvan HaklarıManşet

Kanarya Adaları’nda dünyanın ilk ahtapot üretim çiftliği kurulacak: Uzmanlar, hak örgütleri ayakta

0

İspanya‘ya ait Kanarya Adaları’nda bir çiftlikte, tüketim amacıyla yılda yaklaşık bir milyon ahtapot yetiştirilmesi planlanıyor.

Dünyada ilk kez yapılmak istenen çiftlik planı, bilim insanlarının ve hayvan hakları aktivistlerinin büyük tepkisine yol açtı.

Ahtapotlar hiçbir zaman bu yoğunlukta üretilmedi. Bilim insanları ve hak savunucuları yüksek zekalarıyla bilinen bu hayvanların öldürülme yöntemlerinin acımasızlığına vurgu yaparken,  çiftliğin kurucusu olan Nueva Pescanova isimli uluslararası şirket ahtapotların acı çekeceğini reddediyor.

Eurogroup for Animals isimli sivil toplum örgütü, şirketin kurmak istediği çiftliğe ilişkin sunum ve belgelerini BBC ile paylaştı, ancak şirket sorulara yanıt vermeyi reddetti.

Çeşitli yöntemlerle denizlerde yakalanan ahtapotlar, Akdeniz, Asya ve Latin Amerika da dahil olmak üzere dünyanın her yerinde eti için, vahşi yöntemlerle öldürülüyor.

Bu hayvanları çiftliklerde üretilmenin yolları uzun süredir aranıyor ancak ahtapotlar yalnızca canlı yemek yedikleri ve belirli özellikleri olan bir ortama ihtiyaç duydukları için bu başarılamıyordu.

Nueva Pescanova şirketi 2019’da bunu “bilimsel olarak başardığını” duyurmuştu.

Çok sayıda hayvan hakları aktivisti büyük sayılarda ahtapot yetiştirme olasılığına karşı çıkarken, ABD’nin başkenti Washington’da yasa yapıcılar bu uygulamanın başlamadan yasaklanmasını önerdi.

Buzlu suda işkenceyle öldürme planı

Şirketin planına göre, karanlığa alışık, izole şekilde yaşayan ahtapotlar, diğerleriyle birlikte tanklarda, kimi zaman sürekli ışık altında tutulacak. Yeterli büyüklüğe ulaşanlar ise -3 derecede tutulan su dolu kaplara konularak öldürülecek.

Ahtapotlar daha önce hiç ticari olarak yetiştirilmediğinden, şu anda yürürlükte olan ve onları koruyan kurallar bulunmuyor. Bilim insanları ise, ‘buz bulamacı’ olarak adlandırılan yöntemin hayvanlar için yavaş ve stresli bir ölüme neden olduğunu söylüyor.

Balık çiftlikleri konusunda uluslararası bir sertifikalama kurumu olan Su Ürünleri Yönetim Konseyi (ASC) de eğer hayvanlar önceden uyuşturulmuyorsa bu yöntemin yasaklanmasını öneriyor.

Dartmouth Üniversitesi‘nde sinirbilimci olan Profesör Peter Tse, “Buzla öldürmek yavaş, acı bir ölüm anlamına geliyor ve çok acımasız. Buna izin verilmemesi gerek” dedi. 

Nueva Pescanova, ABD, Güney Kore ve Japonya da dahil olmak üzere “birinci sınıf uluslararası pazarlara” tedarik etmek için için yılda 3.000 ton ahtapot üretmek istiyor.

‘Bir m3’e 15 ahtopot sıkıştıracaklar’

Şirketin planlarını inceleyen Compassion in World Farming (CiWF) isimli kampanya örgütüne göre bu miktar, bir ahtapot yetiştirme tankının her metreküpünde yaklaşık 10-15 ahtapotun bulunması ile sağlanabilir.

Nueva Pescanova belgelerinde “üretim sırasında % 10-15’lik bir ölüm oranı” olacağı tahmini yer alıyor.

London School of Economics‘te doçent olan Jonathan Birch, katıldığı 300’den fazla bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre, ahtapotların acı ve zevk hisseden canlılar olduğunun kanıtlandığını belirtti.  Elde edilen bilimsel veriler, ahtapotların İngiltere’de 2022 yılında çıkan Hayvan Hakları Yasası’nda “duyarlı varlıklar” olarak tanınmalarını sağladı.

Çok sayıda deney, bu meraklı, şekil değiştirebilen hayvanların saklanmak ve savaşmak için hindistan cevizlerini ve çeşitli kabukları kullanmak gibi oldukça karmaşık davranışlar sergilediğini kanıtladı. 500 milyon nörona sahip olan ve yalnızca gözlem yaparak hızlı bir şekilde öğrenebilen ahtapotlar, köpekler veya üç yaş civarı ortalama bir çocuk kadar zeka sahibi.

Prof Birch ise ahtapotların bu ölçekte yetiştirilmesinin “imkansız” olduğunu kaydetti: “Çok sayıda ahtapot asla birbirine yakın tutulmamalıdır. Bunu yapmak bu hayvanlarda strese, çatışmaya ve yüksek ölüm oranlarına yol açar. %10-15 ölüm oranı hiçbir çiftçilik türü için kabul edilemez.”

Şirket: Eziyet etmeyeceğiz, garantili öldüreceğiz

Nueva Pescanova ise çiftliklerinde ahtapot ya da başka bir canlıya eziyet edilmediğini garanti ettiklerini kaydetti. Açıklamada, hayvanların öldürülmesi noktasının da bu garantiye uygun şekilde ele alındığı belirtildi.

Nueva Pescanova, çiftlik hayvanlarının hali hazırda yakalanmış balıkların “atık ve yan ürünlerinden” elde edilen endüstriyel olarak üretilmiş kuru yemle beslenmesini öneriyor.

Doğada ise, ahtapotlar bölgelerine sahip çıkan çevik avcılar.

Şirket, çiftliklerdeki üretim tankların deniz suyuyla doldurmayı,  ahtapotların yaşamının farklı evreleri için tuzluluk ve sıcaklık bakımından kontrol edilerek farklı boyutlarda olmasını planlıyor. Yapılan planlamalarda, şirketin bir “evcilleştirme” düzeyine ulaştığını ve “önemli yamyamlık veya yiyecek rekabeti belirtileri görülmediğini” belirtiliyor.

Çiftlik hayvanlarına eziyet edilmemesi için kurulan Compassion in World Farming (CiWF) isimli örgütten Elena Lara, Kanarya Adaları yetkililerine, “bu zeki, duygulu ve büyüleyici yaratıklara gereksiz yere acı çektireceğini” belirttiği çiftliğin kurulmasını engelleme çağrısında bulundu.

Eurogroup for Animals CEO’su Reineke Hameleers de, Avrupa Komisyonu‘nun şu anda hayvanları koruma mevzuatını gözden geçirmekte olduğunu hatırlatarak, “korkunç acıları engellemek için gerçek bir fırsata” sahip olunduğunu söyledi.

PETA: Ahtapot yediğinizde…

Hayvan hakları savunucusu PETA örgütü, çiftlik girişimine karşı bir kampanya başlattı. 

İspanya’da ahtapot refahını koruyan bir mevzuat olmadığına ve bunun onları tarifsiz acı ve ıstırap çekebilecek vicdansız vurgunculara karşı savunmasız bıraktığına dikkat çeken örgüt; bilim insanlarının ahtapotların duyarlı varlıklar olduğuna ve onları refahlarından ödün vermeyecek şekilde yetiştirmenin imkansız olduğu sonucuna vardığına dikkat çekti.

Bu büyüleyici hayvanları kısır bir tanka hapsetmenin zalimlik olduğu vurgulanan kampanyada, “Ahtapot yetiştirmek insanlık dışı olduğu kadar sürdürülemez. Okyanus üzerinde daha da fazla baskı oluşturacak, çünkü onları beslemek için vahşi deniz yaşamının yakalanması gerekecek, bu da balık popülasyonlarını daha da tüketecek ve ekosistemi bozacak” denildi.

Fon alıyorlarmış

Bu arada ahtapotları seri halde, vahşice öldürmeyi planlayan Nueva Pescanova, Avrupa Birliği’nin Yeni Nesil fonlarından, daha yeşil bir ekonomiyi teşvik etmeyi destekleyen kredi ve hibe paketinden bir hibe aradığı da ortaya çıktı. 

Şirket, buna gerekçe olarak BM‘nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda ahtapot yetiştirmenin vahşi stoklar üzerindeki artan baskıyı azaltacağını öne sürüyor. 

AB tarafından 2021’de uygulamaya konulan yeni AB Stratejik Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kılavuz İlkelerine (SAG’ler) göre , Avrupa, deniz ürünleri çiftçiliğini serbest avlanan balıklardan elde edilen balık unu ve balık yağına olan bağımlılığını sona erdirmeye ve daha sürdürülebilir türlerle çeşitlendirmeye teşvik ediyor.

Oysa bilim insanları, ahtapot yetiştiriciliğinin çevreye herhangi bir fayda sağlamayacağını, hatta bunun tam tersine yol açacağını söylüyor. 

2019’da Science and Technology’de yayımlanan “Ahtapot Çiftçiliğine Karşı Dava” da araştırmacılar, ahtapotlar balık unu içerecek etobur bir diyet izledikleri için “ahtapot yetiştirmenin çevresel sürdürülebilirlik açısından ters etki yarattığını” belirtmişti. 

WWF‘ye göre de küresel balık avının yaklaşık üçte biri diğer hayvanları beslemek için kullanılıyor. Ahtapot yetiştirmek, tükenen stokların yaşadığı krizi derinleştirmekten başka bir işe yaramayacak. 

.

You may also like

Comments

Comments are closed.