EkolojiManşet

Kanal 24’te Ekolojik Anayasa konuşuldu

0

Ekolojik Anayasa Girişimi’nden Serkan Köybaşı, Kanal 24’de yayınlanan haber programı “Moderatör Gece”ye konuk oldu ve girişimin yapısını, yeni anayasada yapılmasını istedikleri değişiklikleri, dünyadaki ekolojik anayasa örneklerini anlattı.

Aynı zamanda Yeşiller Partisi üyesi de olan Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Köybaşı, “Ekolojik Anayasa Girişimi” çağrıcılarını belireterek başladığı konuşmasında amaçlarının şimdiye kadarki anayasalardaki “insan-devlet” anlayışının yerine “insan – devlet – doğa” anlayışının hakim olduğu bir anayasa metninin hazırlanması olduğunu belirtti.

Girişimin Şubat ayında gerçekleştirdiği TBMM ziyaretinde milletvekillerine amaçlarını aktardıklarını ve daha önce ekolojik anayasa konusunda bilgi edinmemiş olan siyasileriden olumlu tepkiler aldıklarını belirten Köybaşı yeşil hareket ve ekolojik anayasa hakkında milletvekillerinden gelen sorulara açıklık getirdiklerini ifade etti.

Dünya üzerindeki ekolojik anayasa örneklerini de aktaran Serkan Köybaşı, Latin Amerika ülkelerinde, özellikle de Ekvador’da anayasada “Doğa ananın hakları”nın ayrı bir bölüm de ele alındığını; Fransa, Almanya ve Yunanistan’da da ekolojik anayasaya ilişkin maddelerin anayasalara eklendiğini söyledi.

Ekolojik Anayasa Girişimi olarak yaptıkları teklifin anayasının tümden değiştirilmesi yönünde olduğunu belirten Köybaşı, girişimin önerdiği anayasanın ilk maddesinin “Bu anayasa dünyayı gelecek kuşaklardan emanet aldığımızın bilinci ile doğayla uyum içinde yaşamaya söz veren Türkiye vatandaşları tarafından yazılmıştır” şeklinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Ekolojik Anayasa Girişimi’nden Serkan Köybaşı’nın konuk olduğu “Moderatör Gece” programını buradan izleyebilirsiniz.

Ekolojik Anayasa Girişimi web adresi ekolojikanayasa.org/

(Yeşil Gazete)

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.