DünyaManşet

Kanada’dan Türkiye’ye İHA ambargosu

0

Kanada, Türkiye‘ye insansız hava araçlarında (İHA) kullanılan teknolojik ürünlerin ihraç iznini iptal ettiğini duyurdu.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, Türkiye menşeli insansız hava araçlarının ve silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ‘da yaşanan çatışmalarda kullanıldığının tespit edildiği için bu kararın alındığını açıkladı.

‘İHA’ların bu şekilde kullanılması tutarlı değil’

Kanada Dışişleri Bakanı Garneau, konuyla ilgili “İnsansız hava araçlarının bu şekilde kullanılması Kanada’nın dış siyaseti ya da Türkiye’nin verdiği son kullanım garantileriyle tutarlı değildi”

Bakan Garneau, bu konudaki endişelerini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘na aktardığını da ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hafta başında Garnau ile görüşmüş ve ihracat kısıtlamaları konusunda Kanada’nın tutumundan duyulan rahatsızlığı dile getirerek durumun gözden geçirilmesini talep etmişti.

Ekim ayında, Türkiye’ye bazı insansız hava aracı ekipmanları satışının askıya alındığını açıklayan Kanada, ekipmanların Ermenistan’la savaşan Azerbaycan birlikleri tarafından kullanıldığı iddialarının da araştırıldığını belirtmişti.

Büyükelçilikten açıklama

Kanada’nın başkenti Ottoawa‘daki Türkiye Büyükelçiliği’nden de konuyla ilgili şu açıklamalar geldi:

NATO müttefiklerimizden ikili ilişkilerimizi etkileyecek yapıcı olmayan adımlar atmaktan kaçınmalarını ve birlik ruhuna aykırı davranmamalarını bekliyoruz.”

İhracat izinleri daha önce de askıya alınmıştı

Baykar ve TUSAŞ firmaları, silahlı ve silahsız insansız hava araçları için Kanadalı yapımcı Wescam’in elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) kamera sistemlerini kullanıyordu.

Kanada, geçtiğimiz dönemde de Türkiye’nin Suriye‘deki operasyonları sebebiyle 2019 yılının ekim ayında ihracat izinlerini askıya almış ve Mayıs 2020’de izinleri tekrar vermişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.