Kanada’dan Türkiye’ye İHA ambargosu

Bu ambargonun, Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalarda Türkiye menşeli insansız hava araçlarının kullanılmasından dolayı uygulandığı belirtildi.

Kanada, Türkiye‘ye insansız hava araçlarında (İHA) kullanılan teknolojik ürünlerin ihraç iznini iptal ettiğini duyurdu.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, Türkiye menşeli insansız hava araçlarının ve silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ‘da yaşanan çatışmalarda kullanıldığının tespit edildiği için bu kararın alındığını açıkladı.

‘İHA’ların bu şekilde kullanılması tutarlı değil’

Kanada Dışişleri Bakanı Garneau, konuyla ilgili “İnsansız hava araçlarının bu şekilde kullanılması Kanada’nın dış siyaseti ya da Türkiye’nin verdiği son kullanım garantileriyle tutarlı değildi”

Bakan Garneau, bu konudaki endişelerini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘na aktardığını da ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hafta başında Garnau ile görüşmüş ve ihracat kısıtlamaları konusunda Kanada’nın tutumundan duyulan rahatsızlığı dile getirerek durumun gözden geçirilmesini talep etmişti.

Ekim ayında, Türkiye’ye bazı insansız hava aracı ekipmanları satışının askıya alındığını açıklayan Kanada, ekipmanların Ermenistan’la savaşan Azerbaycan birlikleri tarafından kullanıldığı iddialarının da araştırıldığını belirtmişti.

Büyükelçilikten açıklama

Kanada’nın başkenti Ottoawa‘daki Türkiye Büyükelçiliği’nden de konuyla ilgili şu açıklamalar geldi:

NATO müttefiklerimizden ikili ilişkilerimizi etkileyecek yapıcı olmayan adımlar atmaktan kaçınmalarını ve birlik ruhuna aykırı davranmamalarını bekliyoruz.”

İhracat izinleri daha önce de askıya alınmıştı

Baykar ve TUSAŞ firmaları, silahlı ve silahsız insansız hava araçları için Kanadalı yapımcı Wescam’in elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) kamera sistemlerini kullanıyordu.

Kanada, geçtiğimiz dönemde de Türkiye’nin Suriye‘deki operasyonları sebebiyle 2019 yılının ekim ayında ihracat izinlerini askıya almış ve Mayıs 2020’de izinleri tekrar vermişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR