ManşetTürkiye

Kamuda 40 binin üzerinde kişi ihraç edildi

0

yeni-khk-ler-yayinlandi-kamuda-dev-ihrac-dalgasi-181117-5Gece yayımlanan üç kanun hükmünde kararnameyle (KHK) birlikte yarısından fazlası Milli Eğitim Bakanlığı’ndan olmak üzere toplamda 40 binin üzerinde kişi kamudaki görevlerinden ihraç edildi.

İhraç edilen Emniyet mensubu sayısı 7 bin 699 olurken, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilân edilen olağanüstü hâlin tanıdığı olanaklarla çıkarılan KHK’lar kapsamında hiçbir ek işlem yapılmaksızın işten çıkarılan kamu personeli arasında 24 merkez valisi ve 100’ün üzerinde vali yardımcısı da yer aldı.

Resmi Gazete’de yer alan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile “terör örgütlerine” veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kamu kurumlarındaki çok sayıda kişi, kamudaki görevlerinden çıkarıldı.

İhraç edilenlere ne olacak?

* Görev yaptıkları teşkilatlara yeniden kabul edilmeyecekler

* Bir daha kamuda istihdam edilmeyecek ve doğrudan ya da dolaylı görevlendirilmeyecekler

* Silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilecek

* Oturdukları kamu konutlarını ya da lojmanları 15 gün içinde tahliye edecekler

* Özel güvenlik şirketi kurucusui ortağı ya da çalışanı olamayacaklar

* Pasaportları iptal edilecek

Bir diğer KHK’ye göre ise kamuda kendi isteğiyle emekli olan hakim ve savcılar mesleğe geri dönebilecek.

Ayrıca yurt dışındaki cemaat okullarının diplomaları iptal edildi. Emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve kamuda çok sayıda kişi meslekten ihraç edildi.

Yayımlanan 673 numaralı KHK ile, ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin görevleri sona 10 gün içinde sona erecek.

(Birgün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.