EkonomiManşetTürkiye

Kamu-Sen asgari geçim endeksine göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.743 TL

0

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2020 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.743 TL olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı 7.625 TL

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı ise 7.625 TL olarak belirlendi. Bu sonuç dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırının bir önceki aya göre 58,74 TL arttığını gösteriyor. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,93 oranında artarak 26,73 TL yükseldi. Böylece açlık sınırı 2.892,24 lira olarak hesaplandı.

Türkiye’de dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamının ise 2020 yılı Ekim ayında 2849,69 TL olduğu tahmin edildi.

Öte yandan yine dört kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcama günlük 58,204 TL olarak belirlendi.

Aylık gıda harcaması 1.746 TL

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.746 TL. Ekim 2020 itibariyle ortalama 4.478 TL ücret alan bir memur, maaşının %38,99’uyla gıda harcaması yapıyor.

Türkiye İstatistik Kurumunu’nun verilerine göre ise kira gideri 1.103 TL. Bu rakam da ortalama bir maaşın  %24,64’üne denk geliyor.

Gıda ve barınmaya maaşın %63’ü ayrılıyor

Bir memur, maaşının %63,63’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için maaşından geriye yalnızca 1.628,65 TL kalıyor.

‘Ek zammın verilmesi kaçınılmaz’

Asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ek zammın verilmesinin artık kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Böylesine bir ortamda kamu çalışanları ve emeklilerimizin mutfaklarındaki yangın daha da büyümektedir. Ekim ayı itibarı ile 4 kişilik bir ailenin harcamaları yıl başından bu yana tam 728 lira zamlanmıştır. Yaşanan bu sıkıntıların bir nebze giderilmesi adına Türkiye Kamu-Sen olarak uzun zamandır talep ettiğimiz ek zammın verilmesi artık kaçınılmazdır. Yeni göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan’dan beklentimiz ekonomik gerçekler ışığında toplumun tüm kesimleri ile birlikte memurlarımızın da bu dar boğazdan çıkarılması yönündedir”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.