Hayvan HaklarıManşet

İlk kez görüntülendi: Bebek ‘büyük beyaz’la tanışın

0

ABD‘nin Kaliforniya eyaletinde araştırmacılar, geçen yaz çekilen drone görüntülerinde yeni doğmuş bir büyük beyaz köpekbalığının ilk görüntülerine tanık oldu.

Yeni doğduğu tahmin edilen hayvan daha önce doğal ortamında hiç görülmemişti.  Ancak temmuz ayında, yaban hayatı film yapımcısı Carlos Gauna ve Riverside’daki Kaliforniya Üniversitesi’nde biyoloji doktora öğrencisi olan Phillip Sternes, eyaletin merkez kıyısındaki Santa Barbara yakınlarındaki sularda beklenmedik bir şey gördü.

Gauna’nın drone kamerası, yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda ve lekesiz beyaz bir görüntü yakaladı. Hayvan büyük beyaz köpekbalığı yavrusu gibi görünüyordu. Köpekbalıklarının alt kısmı beyaz ve üst kısmı gri olduğu için, bembeyaz bir hayvan şimdiye dek tespit edilememişti.

Sterns, “Görüntüleri büyüttük, ağır çekime aldık ve yüzerken beyaz tabakanın vücuttan döküldüğünü fark ettik. Bunun embriyonik katmanını döken yeni doğmuş bir beyaz köpekbalığı olduğuna inanıyorum” dedi.

Embriyonik köpekbalıkları rahimdeyken protein için döllenmemiş yumurtalarla besleniyor.  Anneler, büyüyen köpekbalığı yavrularına rahimde salgılanan bir sütle ek beslenme sağlıyor.  Gauna ve Sternes, köpekbalığına alışılmadık rengini verenin bu materyalden bazıları olduğuna inanıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki köpekbalıklarını filme alan Sternes ve Gauna, bulgularını bu hafta Balıkların Çevresel Biyolojisi dergisinde yayımlanan bir makaleyle de kayda aldı.

Makalede çift, köpekbalığını kaplayan ince beyaz tabakanın bir cilt rahatsızlığının sonucu olabileceğini kabul ediyor, ancak bunun yeni doğmuş bir büyük beyaz olduğunu düşündüklerini söylüyor. Metinde, gördükleri hayvanın yeni doğmuş köpek balıklarının boyut aralığında olduğunu ve görünümünün yakın dönem embriyolarına benzediğini de yazdılar.

Gauna, daha önce bölgede hamile görünen büyük büyük beyazları gözlemlediğini ve yeni doğan köpekbalığının, yavruların doğduğu zaman dilimi içinde ortaya çıktığını söyledi. Kaliforniya Üniversitesi de bir açıklama yayımlayarak bulguyu “köpekbalığı biliminin kutsal kaselerinden biri” olarak nitelendirdi. Şimdiye dek hiç kimse onların nerede doğduklarını tam olarak belirleyememiş ve yeni doğmuş bir köpekbalığı yavrusunu canlı olarak görmemişti.

Belgelenen yavrunun birkaç günlük ve saatlik olduğu düşünülüyor.

Sternes, “Birçok varsayımsal alan var, ancak bu köpekbalıklarına olan yoğun ilgiye rağmen, hiç kimse vahşi doğada doğum veya yeni doğmuş bir yavru görmedi. Bu, vahşi doğada bir yavruya dair elimizdeki ilk kanıt olabilir, bu da burayı kesin bir doğum yeri yapıyor” diye konuştu.

Pek çok köpekbalığı uzmanı da gözlemi “son derece önemli” olarak nitelendirdi. Güney Afrika‘daki büyük beyaz köpekbalığı popülasyon dinamikleri üzerine çalışan Birleşik Krallık‘taki  Nottingham Trent Üniversitesi‘nden araştırmacı Nicholas Ray, Gauna ve Sternes tarafından belgelenen gözlemi “fantastik” olarak nitelendirdi:

 “Bu gözlem son derece önemlidir ve bilim insanlarının nesli tükenmekte olan bu türün anlaşılması zor üreme döngülerine ilişkin anlayışının başlangıcını oluşturmaktadır Bu, yeni bir keşif olarak kapıyı açabilir ve bu alanlarda daha fazla koruma ihtiyacını güçlendirebilir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.