DünyaEkolojiManşet

Kaliforniya okyanusuna terk edilmiş on binlerce varil zehirli atık bulundu

0

Deniz bilimcileri, Kaliforniya okyanuslarında çok zehirli bir kimyasal madde olan DDT içeren yaklaşık 25 bin varil atık bulduklarını açıkladı. Varillerin terk edilme tarihinin ikinci dünya savaşı zamanlarına kadar uzandığı tahmin ediliyor.

Görüntüler Kaliforniya Üniversitesi San Diego Scripps Oşinografi Enstitüsü‘ndeki araştırmacılar tarafından kaydedildi. Araştırmacılar ilk etapta daha önce ekosisteminde yüksek seviyede zehirli kimyasal içerdiği tespit edilen Santa Catalina Adası ile Los Angeles sahili arasındaki 36 bin dönümden gazla alanda deniz tabanı haritalandırdılar.

1972 yılına kadar çöplük olarak kullanıldı

The Guardian’ın haberine göre tarihsel denizcilik günlüklerine dayanan veriler, Güney Kaliforniya’daki sanayi şirketlerinin bölgeyi Okyanus Boşaltma Yasası’nın yürürlüğe girdiği 1972 yılına kadar bir çöplük olarak kullandığını gösteriyor.

Ancak şu ana kadar çöplüğün kesin yeri ve ne boyutta olduğu bilinmiyordu. Scripps Oşinografi Enstitüsü’ndeki Deniz Fizik Laboratuvarı müdürü ve keşif gezisinin baş bilim insanı Eric Terrill, atıkların yer aldığı alanın büyüklüğünün “şaşırtıcı” olduğunu söyledi.

‘Uzun vadeli etkileri bilinmiyor’

Sonar teknolojisini kullanan su altı insansız araçlar, incelenen dik deniz tabanı boyunca yüzeyin 900 metre altında duran varillerin yüksek çözünürlüklü görüntülerini yakaladı.

Scripps Oşinografi Enstitüsü’nden yer bilimleri profesörü Lihini Aluwihare, bu atıkların deniz yaşamı ve insanlar üzerindeki uzun vadeli etkilerinin hala bilinmediğini söyledi. Kendisi daha önce yaşanan toplu yunus ölümleri ile okyanustaki DDT maddesi yoğunluğu arasında ilişki kurduğu bir çalışma yayınlamıştı.

‘Bulgular şok edici’

Buffalo Üniversitesi’nde araştırmaya dahil olmayan kimya profesörü Diana Aga ise varillerin toksik kimyasal içerdiği kanıtlanırsa bulguların şok edici olduğunu söyledi.

“Okyanusun dibinde çok fazla DDT var” diyen Aga, varillerin sızdırmaması halinde, atılmanın daha güvenli olduğu bir yere taşınabileceklerini söyledi. Sızdırdıkları durumda ise bilim insanlarının hasarı ölçmek için sudan, tortudan ve diğer deniz yaşamından örnekler alabileceğini belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.