ManşetUlaşım

Kaldırımda araba görmekten bıkanlar için: Yaya cezası

0

Yüksek ve dar kaldırımlarıyla yürümenin başlı başına çaba gerektirdiği İstanbul sokaklarının derdini katmerleyen bir başka’fenomeni’ daha var: sokağı hatta yayaların yürümeye çalıştığı o dar kaldırımları otopark olarak kullanan motorlu taşıtlar.

yaya2

Aslında trafik düzenlemesinde yaya yoluna park eden arabalara para cezası yaptırımı var. Fakat sorunun kökenine inmek ve sürücüleri yaptıkları hak ihlali konusunda uyarmak amacıyla geçtiğimiz aylarda bir girişim ortaya çıktı. ‘Yaya cezası’ kesen Sivil Yaya Girişimi, sosyal medya üzerinden örgütleniyor ve yaya hak ihlallerinin boyutu hakkında hepimizin bildiği sorunları biraz daha görünür kılmaya çabalıyor.

Girişimin kurucularından Nejla Osseiran, kampanya fikrinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Bir gün otobüs durağında bekiyorum, yani bekleyemiyorum çünkü tam önümde bir cip var. Arkasında dursam otobüs görmeyecek, öne çıksam otobüs ezecek.. Elimde de boş sigara paketi vardı, tepki olsun diye paketi sileceğin arasına koymuştum. Sonra içimden dedim ki ‘buraya bir şey yazsam, ‘çek arabanı’ gibi. Ama basit olsun fotokopiyle çoğaltılsın.”

Bas, kes, cezayı yapıştır

Osserian fikrini grafik işleri yapan bir arkadaşıyla paylaşınca Sivil Yaya Girişimi’nin yöntemi ete kemiğe bürünüyor; bilgisayardan çıktısını alarak kesip yaya yolunu kapatan arabaların camına koyabileceğiniz yaya cezaları.. Kısa bir tanıtım videosu çekerek kampanyanın daha da duyulmasını sağlayan Sivil Yaya Girişimi’nden Osseiran, olumlu tepkiler aldıklarını söylüyor, fakat ‘farklı yöntemler’ önerenler de çıkmış: “Arabayı çizelim diyen de var, hiçbir şey yapamazsınız enerjinizi harcamayın diyen de var. Öyle tepkilere de cevap verdik. Biz zarar vermek yerine sürücünün vicdanına hitap etmek, ‘sen benim hakkımı ihlal ediyorsun’ demek istedik. Birincisinde yırtar atar ama ikinci üçüncü seferde oturup düşünür.”

Engelli hakkı girişimleriyle dirsek teması

Girişimin facebook sayfası yaya hakkı konusunda halihazırda çalışan gruplarla dirsek temasının sağlanmasına da ön ayak olmuş. ‘Burada engellendim’ gibi engelli haklarıyla ilgili çalışan oluşumlar Sivil Yaya Girişimi sayfasına engelli yollarının kapatılması ya da yaya hakkı ihlalleriyle ilgili bilgiler paylaşıyor.

Buradan yaya hakkını ihlal eden araba sürücülerine bir uyarıda bulunalım: artık yaya cezalarını çıkartmak daha zor olacak. Girişim, kağıttan sticker’a geçmeyi, böylece başkasının hayatına tecavüz eden şöförlerin hayatlarını biraz daha zorlaştırmayı planlıyor. Ayrıca yaya hakkının daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamak için belediye ve sivil toplum örgütleri temasa geçilecek.

Son söz Osseiran’dan; yaya hakkının neden göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu şöyle aktarıyor: “Her sürücü eninde sonunda yaya. O arabadan inecek bir gün .Neden olduğu mağduriyetler onun da başına gelebilir. “

Sivil Yaya Girişimi’nin facebook sayfasına buradan ulaşarak hem yaya cezası görsellerini indirebilr, hem de rastladığınız yaya hakkı ihlallerini paylaşabilirsiniz.

“Yani nasıl olacak şimdi?” diyenler, videoya buyurun:

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.