ManşetSivil Toplum

Hani 30 Mart engelsiz seçim olacaktı?

0

Yerel seçim öncesi engelli vatandaşlar yine seçim hakkını olması gerektiği gibi kullanamayacak. Görme engellelilerin kullanması gereken kabartmalı oy pusulaları yetiştirilemedi; fiziksel engelliler ise yeterli şekilde duyurulmayan formu doldurmadıysa ya oy kullanamayacak ya da elde taşınacak.

fft2mm4533932

Bianet’ten Nilay Vardar‘ın haberine göre, 2011 genel seçimlerinde İzmir’de fiziksel engelli Süleyman Eryiğit’in açtığı dava sonrası YSK internet üzerinden “YSK Engelli Seçmen Beyan Formu” yayımladı. Eryiğit, sandık üçüncü katta olduğu için oyunu kullanamadığı gerekçesiyle açtığı davada, Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) 5 bin lira manevi tazminat kazanmıştı.

İnternetteki formda ortopedik engelli olduğunuzu belirtmeniz halinde, zemin katta yer alan bir sandıkta oy kullanmanız sağlanacaktı. Bu formu da muhtara ya da en yakındaki seçim kuruluna iletmek gerekiyordu.Fakat 14 Ocak’a kadar geçerli olan bu form sistemi yeterli şekilde duyurulmadı. Engellilerin birçoğunun hatta muhtarların dahi bu sistemden haberi yok.

‘Bu engellilere gösterilen özentisizliğin uzantısı’

Bianet‘e konuşan fiziksel engelli Simto Alev, “Zaten sayımlarda engelli olduğumuzu bildiriyoruz. Kaldı ki, yeni bir engelli merkezi açıldığında ya da bir kurs olduğunda beni cep telefonumdan arıyorlar. Demek ki engelli olduğum biliniyor. Peki neden oy kullanacağım zaman bunu bilmiyorlar? Bu tamamen engellilere karşı gösterilen özensizliğin bir uzantısı. İnternete girip ‘oy kullanma ve engelli’ yazınca hiçbir şey çıkmıyor. Getirdikleri sistemden kimsenin haberi yok. Üstelik ben bunu takip etmek zorunda değilim. Geçen seçimlerde sandığım ikinci kattaydı. Polis memurları taşımıştı. Şimdi de yine öyle olacak. Ya birileri taşıyacak, ya da ‘oy kullanma‘ diyecekler.”

Görme engellilere pusula hazırlanmadı

YSK, yaklaşık 400 bin görme engelli seçmen için kabartma harf (Braille alfabesi) ile seçim pusulası hazırlayacağını açıklamıştı. Ancak bu seçime pusulalar yapılmadı. Yani bu seçimde görme engelliler yine oy pusulası başında birinin refakatiyle oy kullanmak zorunda kalacak.

Oy kullanma hakkına destek ol

Engelsiz Hayat Merkezi, seçimde yaşanan engellemeler devam ededursun, bir kampanya başlattı. ‘Engelli ve yaşlı komşunun oy kullanma hakkını kullanmasına destek ol’ başlığını taşıyan kampanyayla Merkez, hem engelli ve yaşlılara oy sandığına kadar refakat edilmesini öneriyor; hem de engelli ve yaşlılara refakat eden yakınlarının oy kullanabilmesi için desteğe teşvik ediyor .

(Bianet/Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.