Ipsos‘un 31 ülkede gerçekleştirdiği “Dünya Kadınlar Günü” araştırması, kadınların şiddet konusundaki yaygın görüşlerini ortaya koyarken, hayatın her alanında eşitsizliğin yaygın olduğuna dikkat çekiyor.
Araştırmaya göre, kadınların yüzde 64’ü hayatın her alanında şiddete maruz kaldığını düşünüyor. Bu oran Türkiye‘de de aynı. Kadınların yüzde 67’si ise kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını savunuyor.
Araştırmada, kadınların iş hayatında karşılaştığı eşitsizliğe dair de çarpıcı veriler yer alıyor. Kadınların yüzde 40’ı iş hayatında eşit davranılmadığını düşünüyor. Aynı işe eşit ücret alan kadınların oranı ise sadece yüzde 59.
Türkiye’de ise kadın-erkek eşitliğine inananların oranı son 2 yılda yüzde 2 azalarak yüzde 56’ya düştü. Kadınların yüzde 57’si çalışmak istediğinde ailesinden veya eşinden izin almaya mecbur.
İş yerinde kadınlara ve erkeklere eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı yüzde 44. Eşit işe eşit ücret alan kadınların oranı ise yüzde 59.
Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırma sonuçlarını değerlendirirken şunları söyledi:
“Araştırmada “Erkekler kadın haklarını desteklemek için harekete geçmedikçe kadınlar benim ülkemde eşitliği sağlayamayacak” ifadesine katılanların oranı yüksek olmasına rağmen her dört kişiden biri de bu düşünceye katılmıyor, araştırmaya Türkiye’den katılanlar arasında da benzer bir oran var. Aynı araştırmada “Kadın-erkek eşitliğini teşvik etmek için benim alabileceğim aksiyonlar var” ifadesine katılıp katılmadıkları sorulduğunda da benzer yanıtlar ile karşılaşıyoruz. Bu konuda tam bir görüş birliği maalesef henüz oluşmamış görünüyor. Tam bir toplumsal konsensüs oluşmamasının bir sonucu olarak kadın-erkek eşitliği için alınması gereken yol uzun olmaya devam ediyor.”
Gedik, eşitlik için tüm toplumun seferber olması gerektiğini vurguladı ve şunları ekledi:
“Kadınlar eğitimde fırsat eşitsizliği, ekonomik bağımsızlıktan yoksunluk, hayatın pek çok farklı alanında şiddete uğrama gibi derin sorunlar ile karşı karşıya olmaya devam ediyorlar. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak önemli, böyle özel günler gündem yaratmak, farkındalık oluşturmak için faydalı elbette. Ancak bu sorunların üstesinden gelebilmek için tüm toplum olarak mücadele etmeliyiz.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…