ManşetEkonomiEmek

Kadınlar, ‘yeşil işler’de de erkeklerin gerisinde

0

İstihdam platformu LinkedIn‘in raporuna göre, dünya çapında çalışanlar her geçen gün daha fazla “yeşil işler”e yöneliyor, ancak çevre ve iklim alanında yeni alanlar düşünüldüğü kadar hızlı açılmıyor ve cinsiyet eşitsizliği bu alanda da kendini gösteriyor.

Platformun “yeşil” işlerde çalışan veya bu alandaki becerilerini öne çıkaran üyeler olarak tanımladığı “yeşil yetenek” bölümü,  2015’ten bu yana her yıl yaklaşık yüzde altı büyüdü, “yeşil iş ilanları” ise  yüzde sekiz arttı.

Euronews‘in aktardığına göre, sürdürülebilir kariyerlere doğru bu geçiş, LinkedIn’in ‘Büyük Değişiklik’ olarak tanımladığı ve insanların nasıl, nerede ve neden çalıştığına dair dönüşüme paralel olarak gerçekleşiyor. Kurumun küresel kamu politikası başkanı Sue Duke, “Toplu küresel iklim hedeflerimize ulaşmak devasa bir görev ve bunun gerçekleşmesi için tüm ekonominin çaba göstermesi gerekecek” diyor.

Duke’e göre, platformun 800 milyon profili arasında son altı yılda neredeyse yüzde 40 büyüyen “yeşil yetenekler”in payına rağmen, Avrupa’nın hedeflerini karşılamak için gereken beceri veya iş seviyesinin hala çok uzağında.

Bir diğer çok önemli sorun da “yeşil işler”de de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sürüyor olması. 2021’de “yeşil yetenek” olarak kabul edilen her 100 erkeğe karşın 62 kadın bulunuyordu, 2015 rakamlarına göre de herhangi bir gelişme yok.

Duke, raporun işçileri nasıl yetiştirecekleri ve gelecek nesilleri nasıl eğitecekleri konusunda önemli politika çıkarımları olduğunu ekliyor.

‘Yeşil büyüme’ belirtileri gösteren sektörler

Rapora göre, rüzgar türbini teknisyeni ve güneş enerjisi danışmanı, geleceğin en hızlı büyüyen yeşil işlerinden bazıları.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, enerji sektörü işgücü açısından en büyük dönüşümlerden birini yaşıyor. ABD’de, petrol ve gaz işlerinde yüzde 19’luk bir artışın olmasına rağmen yenilenebilir enerji işleri  son beş yılda yüzde 237 arttı. LinkedIn, bu hızla 2023 yılına kadar yenilenebilir enerji alanında oluşan “yeşil işler”in  fosil yakıt sektörünü geride bırakacağını tahmin ediyor.

İmalatta, Avrupa otomobil endüstrisi de elektrikli araç üretimi geliştikçe  yıllık yüzde 11’den fazla bir artış gösterdi.

‘Sürdürülebilir moda’ alanında ise 2016 ile 2020 arasında yaklaşık yüzde 91’lik ortalama büyüme oranı kaydedildi. Moda tasarımcıları, perakendeciler ve stilistler gibi geleneksel moda işleri, sürdürülebilir moda becerilerini giderek daha fazla uyguluyor gibi görünüyor.

Rüzgar ve güneş enerjisi alanındaki istihdam artışları ise sırasıyla yüzde 24 ve yüzde 23 olarak gerçekleşti.

Yeşil becerilerin çoğunluğu, geleneksel yeşil alan dışındaki işlerde kullanılıyor

Ancak Duke, Politico’ya “yeşil işler”deki gelişimin sadece ekosistem yönetimi, çevre politikası ve kirliliğin önlenmesi gibi temel sürdürülebilirlik alanlarında gerçekleşmediğine, aslında, yeşil becerilerin büyük çoğunluğunun, geleneksel “yeşil alan” dışındaki işlerde – filo yöneticisi, veri bilimcisi ve sağlık çalışanı gibi – kullanıldığını söyledi.

‘Yeşil geçiş’ten kimler yararlanıyor?

Yeşil işlerin sayısı giderek artmasına karşın rapor, kimlerin istihdam edildiğine ilişkin bazı eğilimleri de ortaya koyuyor. Yazarlar, “Verilerimiz, yalnızca ülkeler arasında değil, aynı zamanda cinsiyet, demografik ve eğitim alanında devam eden eşitsizliklere sahip olduğumuzu gösteriyor” diyor.

Bu da küresel “adil geçiş” için büyük bir engel oluşturuyor. “Yeşil işlerde” öne çıkan yetenekler, yüksek gelirli ülkelerdeki yüzde 39’a kıyasla, düşük gelirli ülkelerde 2015 ve 2021 arasında yalnızca yüzde 18 artmış durumda. Daha da kötüsü, göreceli “yeşil yetenek” işe alma oranı  2020’den beri Bangladeş gibi düşük gelirli ülkelerde yavaşlıyor.

Bunlar, iklim değişikliğine en az katkıda bulunan ülkeler olsa da daha zengin ülkeler kendilerini yeşil endüstrilerde geliştirdikçe geride kalma riskiyle karşı karşıyalar.

Yeşil ekonomiyi cinsiyete göre analiz eden LinkedIn, 2015’ten bu yana kadınların payının arttığını, ancak yine de erkeklerin gerisinde kaldığını tespit etti.  Son altı yılda, “yeşil işler” geçişin yüzde 66’sı erkekler tarafından yapıldı.

Kıbrıs, Malta, İrlanda ve Hollanda bu cinsiyet farkını en hızlı kapatan Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor. Gençlerin, özellikle de Y kuşağının “yeşil becerileri”nin de çok daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekiliyor.

Duke, “LinkedIn’in Küresel Yeşil Beceriler Raporu, yeni nesil yeşil yeteneklerin oluşturulması için hayati önem taşıyan işler ve beceri dönüşümleri için bir katalizör olabilecek eyleme geçirilebilir içgörüler sağlıyor” diyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.