DünyaManşet

‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ sloganları Dünya Kupası’nda: İranlı sporcular milli marşı söylemedi

0
Fotoğraf: Alessandra Tarantino / AP

Katar‘da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası sırasında İngiltere ile karşılaşmaya çıkan İran milli takımı, ülkede devam eden kitlesel protestolara destek işareti olarak dün açılış maçından önce milli marşlarını söylemeyi reddetti.

Saat 16.00’da Khalifa Uluslararası Stadyumu’nda maç öncesi marş çalınırken oyuncular ciddi ve sessiz kaldı. Bazıları, baş parmaklarını aşağı indirerek alaycı jesttler yaptı.

Tribünlerdeki İranlı taraftarlar da eyleme destek verdi.

Protestoculardan bazıları “Kadın, Yaşam Özgürlük” pankartı taşırken İranlı bir kadın Eylemlere destek için “Kadın, Yaşam, Özgürlük” yazılı pankartlar taşıdılar. “İran’a özgürlük. Sokaklarda çocukları öldürmeyi bırakın!”  diye bağırdı.

Fotoğraf: Alessandra Tarantino / AP

Fotoğraf: Alessandra Tarantino / AP

Milli takım, maçı oynamak üzere Doha‘ya gitmeden önce İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi ile bir araya gelmiş, sokakta eylemlerin tüm şiddetiyle devam ettiği sırada oyuncuların Raisi ile çekilen fotoğrafları sosyal medyada tepkilere yol açmıştı.

Pek çok İran vatandaşı, ülkesinin Dünya Kupası’na katılmaması gerektiğini belirtiyordu.

Protestolarda öldürülen çocukların fotoğrafları İranlılar tarafından Twitter’da geniş çapta paylaşılırken, “Onlar da futbolu seviyorlardı ama İslam Cumhuriyeti tarafından öldürüldüler” mesajları atılmıştı.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini‘nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından tüm İran’a yayılan protestolar devam ediyor.

Protestolarda bugüne kadar 43’ü çocuk olmak üzere en az 342 insan öldürüldü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.