KadınManşetTürkiye

Kadın Üniversitesi istemeyen kadınlara gözaltı

0

Ankara’daki Kuğulu Park’ta “Kadın Üniversitesi İstemiyoruz” konulu açıklama yapmak isteyen kadınlara polis saldırdı. Açıklama yapmak isteyenleri parkın içerisine almayan ve pankartları yırtan polis çok sayıda kadını gözaltına aldı.

‘Üniversiteli Kadınlar Kolektifi’ sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep ederek, “Gözaltına alınan kadınlar arasında Boğaziçi Üniversitesi’nden bir arkadaşımız da var. Ne Boğaziçi direnişini, ne de kadınları susturamayacaksınız. Kayyum rektör de kadın üniversitesi de istemiyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Japonya‘daki Mukogawa Kadın Üniversitesi’nin 2019’da fahri doktora ünvanı verdiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan buradaki konuşmasında ülkedeki 800 üniversitenin 80’inin kadın üniversitesi olduğunu söyleyerek “Bizde böyle bir şey yok,  Japonya’daki 80 kadın üniversitesini büyükelçime görev veriyorum, incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını inşallah atacağız” demişti. 

Erdoğan,2019’da da YÖK‘ten konuyla ilgili çalışma yapmasını istemişti. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 Programı’nda da “Kadın Üniversiteleri” kurulacağı belirtildi. 

Kadın örgütleri ise projeye karşı 16 Ocak’ta ortak bir sosyal medya hesabı oluşturarak kampanya başlatmıştı: 

“Yine AKP yine bir kadın düşmanlığı… Erdoğan’ın Japonya ziyareti sonrasında YÖK’e verdiği talimatla kadın üniversiteleri gündemleştirildi. Kadınları toplumdan izole eden, ikincilleştiren, itaatkâr kadın haline getirmeye çalışan kadın üniversitelerini kabul etmiyoruz! Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da AKP’nin haklarımıza, yaşamlarımıza saldırıları karşısında beraber mücadele ediyoruz.”

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.