KadınManşet

Kadın olmak zor, Türkiye’de daha zor

0

Dünya Ekonomik Forumu’nun kadın erkek eşitliği konusunda yayınladığı yıllık rapora göre, İzlanda bu konuda yine başı çekerken, Türkiye 134 ülke arasında 125’inci olabildi.

Cenevre merkezli örgütün çalışmasında kadınların sağlık, eğitim, ekonomik güç ve siyasi temsil gibi alanlarda erkekler karşısındaki durumu ele alınıyor.

Kuzey ülkeleri cömert annelik ve babalık izinleri, yüksek eğitim standartları ve devletin sübvanse ettiği çocuk bakımıyla listede başı çekiyor. Listede birinci sırada bulunan İzlanda’yı Norveç, Finlandiya, İsveç izliyor. Yeni Zelanda ise beşinci sırada.

Ancak listenin başındaki İzlanda bile kadın-erkek farkını tam olarak kapatabilmiş değil. İzlandalı kadınlar, erkeklerin ekonomi, sağlık, eğitim ve siyaset alanlarında faydalandığı fırsatların yüzde 85’inden faydalanabiliyor.

Türkiye listenin dibinde

Türkiye ise yine listenin en son sıralarında.

134 ülke arasında geçen yıl 129’uncu sırada yer alan Türkiye, bu yıl 125’inci sırada.

Türkiye’nin geride bıraktığı ülkeler, Fas, Benin, Suudi Arabistan, Fildişi Sahilleri, Çad ve listenin en son sırasındaki Yemen.

İngiltere yine 15’inci sırayı alırken, Amerika Birleşik Devletleri ilk kez ilk 20 ülke arasına girmeyi başardı.

Fransa ise geçen yıl 18’inci sıradayken bu yıl 46’ıncı sıraya kadar geriledi.

Araştırmada, tüm ülkelerde eğitim ve sağlık alanlarındaki kadın erkek eşitsizliğinin en az düzeyde olduğu, ancak ekonomik katılım ve fırsatlar konusunda farkın arttığı belirtildi.

Raporda pek çok ülkenin kadın erkek eşitsizliğini giderme konusunda yaptığı çalışmalar övüldü. Ancak dünyada kadın erkek eşitsizliğinin tam olarak giderildi hiç bir ülke olmadığına dikkat çekildi ve daha yapılacak çok iş olduğu vurgulandı. (Ajanslar)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.