Kadın olmak zor, Türkiye’de daha zor

Dünya Ekonomik Forumu'nun kadın erkek eşitliği konusunda yayınladığı yıllık rapora göre, İzlanda bu konuda yine başı çekerken, Türkiye 134 ülke arasında 125'inci olabildi.

Dünya Ekonomik Forumu’nun kadın erkek eşitliği konusunda yayınladığı yıllık rapora göre, İzlanda bu konuda yine başı çekerken, Türkiye 134 ülke arasında 125’inci olabildi.

Cenevre merkezli örgütün çalışmasında kadınların sağlık, eğitim, ekonomik güç ve siyasi temsil gibi alanlarda erkekler karşısındaki durumu ele alınıyor.

Kuzey ülkeleri cömert annelik ve babalık izinleri, yüksek eğitim standartları ve devletin sübvanse ettiği çocuk bakımıyla listede başı çekiyor. Listede birinci sırada bulunan İzlanda’yı Norveç, Finlandiya, İsveç izliyor. Yeni Zelanda ise beşinci sırada.

Ancak listenin başındaki İzlanda bile kadın-erkek farkını tam olarak kapatabilmiş değil. İzlandalı kadınlar, erkeklerin ekonomi, sağlık, eğitim ve siyaset alanlarında faydalandığı fırsatların yüzde 85’inden faydalanabiliyor.

Türkiye listenin dibinde

Türkiye ise yine listenin en son sıralarında.

134 ülke arasında geçen yıl 129’uncu sırada yer alan Türkiye, bu yıl 125’inci sırada.

Türkiye’nin geride bıraktığı ülkeler, Fas, Benin, Suudi Arabistan, Fildişi Sahilleri, Çad ve listenin en son sırasındaki Yemen.

İngiltere yine 15’inci sırayı alırken, Amerika Birleşik Devletleri ilk kez ilk 20 ülke arasına girmeyi başardı.

Fransa ise geçen yıl 18’inci sıradayken bu yıl 46’ıncı sıraya kadar geriledi.

Araştırmada, tüm ülkelerde eğitim ve sağlık alanlarındaki kadın erkek eşitsizliğinin en az düzeyde olduğu, ancak ekonomik katılım ve fırsatlar konusunda farkın arttığı belirtildi.

Raporda pek çok ülkenin kadın erkek eşitsizliğini giderme konusunda yaptığı çalışmalar övüldü. Ancak dünyada kadın erkek eşitsizliğinin tam olarak giderildi hiç bir ülke olmadığına dikkat çekildi ve daha yapılacak çok iş olduğu vurgulandı. (Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR