ManşetTürkiye

Haydarpaşa Gar Projesi’nin iptal talebi reddedildi

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Meydanı ve Haydarpaşa Gar Projesi’nin iptali için dilekçe veren Kadıköylülerin itirazını kabul etmedi. Bu akşam kadıköylüler ve Haydarpaşa’nın otele dönüştürülmesini istemeyenler Kadıköy İskele Meydanı’nından Haydarpaşa Garı’na doğru bir yürüyüş gerçekleştirecek.

Proje, Kadıköy’deki Atatürk Anıtı’nın bulunduğu yere fuar ve panayır alanı yapılmasını, Haydarpaşa Garı’nın otel, çevresinin ise yapılaşmaya açılmasını öngörüyor.

Kadıköylüler bu projenin iptali talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurmuştu. Ancak Belediye Meclisi, aralarında Kadıköy Belediyesi’nin de bulunduğu 5 bin 379 itiraz dilekçesini reddetme kararı aldı.

Karara tepki gösteren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Topbaş: “İstanbul zaman kaybetmemeli“

Başkan Topbaş, Kadıköylülerin 5 bin 379 dilekçe toplayarak itiraz ettikleri Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı Planı konusunun Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk tarafından yargıya taşınacağı açıklamalarını da değerlendirdi. Topbaş, “ Cumhuriyet Halk Partisi’nin temayülü bu doğrultuda . Bunu gayet iyi biliyoruz. Milletimiz de biliyor. Bir şey üretmek yerine, engelliyor, yargıya götürüyor, Anayasa Mahkemesine götürüyorlar. Önümüzdeki bütün engeller bu şekilde oluşmakta ama her birini tek tek aşıyoruz. Ama bu zaman kaybından başka bir şey olmuyor “ şeklinde konuştu.

Planın yüzde 26’sının ticaret ve turizmle ilgili olduğunu söyleyen Topbaş, projenin İstanbul’a önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Kadir Topbaş, “ burada yapılan itirazları meclisimiz değerlendirdi. Meclisimiz uygun görmediği için reddedildi. Tabii itirazlarda samimiyet olsa farkı şeyler çıkabilir ama bunu sadece engelleme adına öne geçme adına yaparsanız, bunlar tabii itibar görmez. Meclis de değerlendirmesini buna göre yaptı herhalde. Bu, yıllardan beri olan bir plan üzerinde yıllardan beri çalışılan bir plan. Üzerinde birçok uzman akademisyenin katkısı olan bir çalışma. Demokratik bir ülkedeyiz. Yargı yolu açık. CHP’nin özelliği bu yargıya taşımak ve Anayasa Mahkemesine taşımak . Milletimiz de CHP’nin bu tarzını ve tavrını gayet iyi biliyor. Burada Meclisimiz kendine düşeni yapmıştır. Tabi onlar da kendi siyasi anlayışları doğrultusundaki çalışmaları yapacaklardır. Bunun siyasi olduğunu düşünüyorum şahsen. Sonuç olarak İstanbulumuza güzellikler getirecektir ama endişem İstanbul’un zaman kaybediyor olması. İstanbul zaman kaybetmemeli “ dedi.

Haydarpaşa Gar’a yürüyoruz

İstanbul’un simgeleri arasında yer alan ve 2 yıl önceki yangında çatısı tamamen yanan Haydarpaşa Garı’ndaki bazı tren seferlerinin bir yıldır durdurulması protesto edilecek. “Haydarpaşa Gar’a yürüyoruz” sloganıyla bir araya gelecek yüzlerce kişi bugün Kadıköy’de toplanarak gara yürüyecek.

Her perşembe ve pazar günü sürdürdükleri protesto gösterilerini bugün büyük bir eylemle devam ettirmek isteyen Haydarpaşa Girişimi’nin öncülüğünde gerçekleşecek yürüyüş 18.30‘da Kadıköy İskele Meydanı’nda başlayacak. Haydarpaşa Girişimi’nin protestosuna Birleşik Taşımacılık Sendikası, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve Liman-İş Sendikası da katılacak.

Avrupa’da da eylem var

Öte yandan Avrupa’nın çeşitli kentlerinde de ilk kez Haydarpaşa Gar’ı için eylemler düzenlenecek. Lüksemburg’daki Avrupa Parlamentosu önünde de Türk vatandaşları gar için toplanacak.Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu’nda çalışan Ekmel Çizmecioğlu’nun girişimiyle biraya gelecek Türkler parlamento üyelerine Haydarpaşa Garı’nın geçirdiği süreci ve yaşayacağı dönüşümü anlatacak. Almanya’nın çeşitli tren garlarında da Haydarpaşa Garı’nın anlatılacağı etkinlikler yapılacak. Bükreş’teki büyük tren istasyonunda da eyleme destek veren etkinlikler düzenlenecek.

(AA, DHA, Milliyet, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.