İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Kadıköy’deki Boğaziçi eylemine katılan yedi kişinin 11 yıla kadar hapis cezası istendi

0

Melih Bulu‘nun Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolara destek amaçlı 2 Şubat günü İstanbul Kadıköy’de yapılan eyleme katılan yedi kişi hakkında iddianame hazırlandı.

Dördü tutuklu olmak üzere yedi kişi hakkında hazırlanan iddianamede, çeşitli suçlardan 6 ay ile 11 yıl arasında hapis cezaları istendi.

‘Dağılın’ ihtarlarına uyulmadı

Anadolu Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Beşiktaş, Sarıyer ve Kadıköy ilçelerinde eylemlerin yasaklanmasına rağmen ‘sosyal medya üzerinden sosyalist ve marjinal gruplar tarafından yapılan çağrılar sonucunda’ eylemin yapıldığı belirtildi.

İddianamede eylemler esnasında polislere ve polis araçlarına taşlı, tekmeli saldırılar düzenleyen ve izinsiz gösteri yapan kişilerin tespit edilmesine yönelik olay yeri ve çevresinde çekilen görüntülerin incelendiği, bu incelemenin ardından şüphelilerin isimlerinin belirlendiği kaydedildi.

Söz konusu iddianamede, bazı sanıkların emniyet güçlerinin “Dağılın” ihtarlarına uymadığı, bazılarının da çöp konteynerlerini tekmeleyerek, yere düşürerek barikat oluşturup polis ekiplerinin araçlarının geçmesini engellediği ileri sürüldü.

Bazı şüphelilerin emniyet güçlerinin görevlerini yapmalarına cebir uygulamak suretiyle engel olduğu, tekme ve taş atarak emniyet araçlarına zarar verdiği iddia edildi.

İki polis aracında 46 bin 185 TL’lik zarar

Eylem sırasında iki polis aracında toplam 46 bin 185 TL’lik zarar, başka iki polis aracında da çatlak, kırık ve ezilmelerin oluştuğu belirtildi.

Yedi kişi hakkında “Toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma”, “kamu malına zarar verme”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” gibi suçlamalarla 6 ay ile 11 yıl arasında hapis cezaları istendi.

İddianame değerlendirilmek üzere Anadolu 35. Asliye Ceza Mahkemesi‘ne gönderilirken, iddianamenin kabul edilmesi halinde sanıkların yargılanma süreci başlayacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.