EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi eylemine müdahale: Biber gazı, plastik mermi, yere düşen öğrencilere tekme

0
Fotoğraf: Zeynep Kuray

Boğaziçi Üniversitesi‘ne rektör olarak atanan Melih Bulu‘ya yönelik tepkiler kapsamında dün akşam Kadıköy‘de düzenlenen protestoya polis biber gazı, ve plastik mermiyle müdahale etti.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada Kadıköy‘de toplamda 94 kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. 65 kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kalan 29 kişi ise Vatan Emniyet Müdürlüğü‘nde tutuluyor.

Hisarüstü’nde 11 kişi gözaltına alındı

Eylem öncesinde Hisarüstü‘nden Kadıköy‘e yola çıkan öğrenciler de otobüs duraklarında gözaltına alınmıştı. Vapur ile karşıya geçmek isteyen öğrencilerin de yolculuk hakkı engellenmişti. Valilik, burada da 11 kişinin gözaltına alındığını ve kişilerin daha sonra serbest bırakıldığını duyurdu.

Saatlerce gözaltı otobüsünde tutuldular

Kadıköy Rıhtım‘da buluşan eylemciler burada da polisin sert müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. Video kaydı alan, slogan atan ve arkadaşlarını kurtarmaya çalışan pek çok kişi anında gözaltına alındı.

Rıhtım’da bekletilen gözaltı otobüslerine konulan eylemciler, saatler boyunca araç içerisinde ellerinde plastik ve demir kelepçelerle tutuldu.

Fotoğraf: Elif Ünal

Barış Atay’a saldırı

Polisin bir öğrencinin boynundan tutarak gözaltına almasına tepki gösteren Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay da polis tarafından saldırıya uğradı.  Kalabalığın kolluk kuvvetlerine Barış Atay’ın milletvekili olduğunu söylemesine rağmen birkaç polis milletvekilini iteklemeye ve vurmaya devam etti.

Barış Atay daha sonra paylaştığı paylaşımda “Arayan, soran, merak eden herkese teşekkürler. Gayet iyiyim. Mücadeleye devam” ifadelerini kullandı.

Kadıköy halkından destek

Polisin yoğun biber gazı kullanımıyla Rıhtım Caddesi‘nden uzaklaştırdığı eylemciler ara sokaklarda yürüyüşe başladı. Eylemciler sık sık “Kayyım rektör istemiyoruz”, “yaşasın öğrenci dayanışması” ve “İstanbul uyuma öğrencine sahip çık” sloganları attı.

Kadıköy halkı ise evlerinden tencere ve tava sesleriyle eylemcilere destek gösterdi. Polis öğrencilerin üzerine gittiğinde ise polisi yuhaladılar. Yoldan geçen araçlar ise kornalarına basarak eylemi desteklediler.

Polis polisi gözaltına almaya kalktı

Polisin müdahalesi ara sokaklarda ve Bahariye Caddesi üzerinde de devam etti. Öğrencilerin gözaltına alınmaya çalışıldığı bir sırada polisin sivil polisi de gözaltına almaya çalıştığını gösteren görüntüler sosyal medyada çok kez paylaşıldı.

Videoda sivil polisin kendisini gözaltına almaya çalışan polise defalarca ‘Ben polisim’ diye seslendiği ve birkaç tekrarın ardından karşıdaki polisin ikna olarak onu diğer tarafa geçirdiği görüntüleniyor.

Yere yatırıp tekmelediler

Polis biber gazı ve plastik mermi dışında eylemcilere doğrudan şiddet de uyguladı. Yayınlanan bir videoda polisin Hasan Doğan isimli bir kişinin etrafını çevirdiği ve yere yatarak tekmelediği görüntüleniyor.

Arkadaşları daha sonradan Hasan Doğan’dan haber alamadıklarını söyleyerek sosyal medyada #HasanDoğanNerede etiketi üzerinden paylaşımlar yapmaya başladı.

Benzer şekilde Kadıköy Dayanışma Ağı Gönüllüsü ve Kazdağları İstanbul Dayanışması’ndan Koray Türkay hakkında da polis tarafından gözaltına alındıktan sonra bilgi alınamadı. Daha sonradan Türkay’ın Vatan Emniyet’te tutulduğu ve durumunun iyi olduğu bilgisi paylaşıldı.

Gazetecilere de saldırıldı

Protestoları takip eden gazeteciler de polis saldırısı ile karşılaştı. DİSK Basın-İş tarafından yapılan paylaşımda “Kadıköy’deki Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek eylemini takip eden meslektaşlarımıza onlarca plastik mermi ve gaz sıkıldı. Yönetim Kurulu üyemiz ” polis tarafından tartaklandı. Görevini yapan meslektaşlarımıza yapılan muamele kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

Plastik mermi gözüne geldi

Belgesel yapımcısı ve video haberci Kazım Kızıl da polisin attığı plastik merminin gözünün hemen üzerine geldiğini söyledi. Kızıl yaptığı paylaşımda “Bugün polis binlerce plastik mermi kullandı. Biri video çekerken bana geldi, gözümün 2 cm üstüne; diğerleri anayasal hakkını kullanan yüzlerce başka kişiye… Elim gözümde kan içindeyken bile polisin gözaltına almaya çalışması… Yaralanan herkese acil şifalar diliyorum” dedi.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.