ManşetKentYerel

Kadıköy’de Ulu Cami’ye mahkeme izin vermedi

0

Kadıköy rıhtımında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması planlanan ‘Ulu Cami’ projesi İstanbul 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 yılında Haydarpaşa Garı‘nın da yer aldığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda İSKİ artıma tesisi olarak görülen ve fiilen otopark olarak kullanılan alana cami yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Mekansal Planlama Müdürlüğü‘nden talepte bulunmuştu.

Diyanet talep etti

Dolgu alanı olan tescil dışı araziye yapılacak caminin adı “Ulu Cami” olarak belirtilmiş, o dönem bakanlık da görüş almak üzere projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne (İBB) ve Kadıköy Belediyesi‘ne göndermişti.

Diyanet’in talebinde “Ulu Cami” olarak adlandırılan dini tesis alanının ilk katlarında kütüphane, sergi ve konferans salonları da yer alıyordu. Zemin altına ise katlı otopark yapılması düşünülüyordu.

‘Hukuka uyarlılık bulunmuyor’

Kadıköy Belediye Başkanlığı’nın açtığı ve Mimarlar Odası’nın müdahil olduğu davada İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nden, İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 9 Kasım 2017 tarihinde almış olduğu 4963 sayılı kararı ve eki projenin hukuka aykırılığı nedeniyle iptali istenmişti.

Kadıköylife’ın aktardığına göre mahkeme de “İstanbul ili, Kadıköy ilçesi, Rıhtım mevkiinde yapılması planlanan; cami, şadırvan, kültür merkezi ve diğer hizmetler yapısı ile yeraltı otoparkı yapısına ilişkin kararı ve eki projenin hukuka uyarlılık bulunmadığı” gerekçesiyle dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.