ManşetSivil Toplum

Kadıköy kritik hacme yaklaştı

0
Başarılı sürüşün sonuna doğru bile Bağdat Caddesi'nde trafikte hissedilir bir kütle kalmıştı.

Cumartesi günü Kadıköy’de Göztepe Parkı önünden başlamak üzere yapılan Critical Mass bisiklet eylemi bu ay iyi havaların katkısı ve beklediğimiz yeni hükümetin pek muhtemel ulaşım, enerji ve kentleşme politikalarına duyulan tepkiyle yüksek katılımla ve coşkuyla geçti.  Çağırısı her hangi bir organizasyon ya da oluşum  tarafından yapılmayan bu tabandan eylemde Kadıköylü bisikletliler bisikletin bir ulaşım vasıtası olarak tanınması, şehir politikalarının buna göre geliştirilmesi ve genel olarak ekoloji ve iklim duyarlılığı çağrısında birleşti.

Başarılı sürüşün sonuna doğru bile Bağdat Caddesi'nde trafikte hissedilir bir kütle kalmıştı.

Yaklaşık iki yüz kadar bisikletli 17:00’de Göztepe Parkı önünde buluştuktan sonra, önce Fenerbahçe’ye, oradan Suadiye’ye ve tekrar Göztepe parkına kadar gayet yavaş bir tempoda, olağan günlerde arabalarca işgal edilen dört şeritli asfalt yolun üç şeridini bu sefer bir ifadede bulunmak için bisikletlerle geri alarak sürdüler. Critical Mass katılımcılarının ıslıkları, tempoları, kornaları yanı sıra  “Arabadan in, Bisiklete bin” ve “İklim için bisiklet, Petrol değil bisiklet, Karbon değil bisiklet” gibi çağrıları da vardı. Cumartesi cadde ahâlisi yer yer bisikletlileri alkışlarıyla destekledi. Yer yer ise, özellikle büyük karbon makinası (galiba jip demeyi tercih ediyor kendileri) sahipleri kutsal trafiği sıkıştırdıkları, belki de kim bilir, kendi vergileriyle yapılan kendi yollarını münasebetsizce ve laubalice kullandıkları için Critical Mass kütlesini geçerken sinirli kornalarla ‘kınadılar’.

Her ayın ikinci Cumartesi günü 17:00’de Taksim’de, son Cumartesi günü ayni saatte Göztepe parkı önünde başlayan Critical Mass İstanbul sürüşlerinin yaz boyu kütlesini artırarak devam etmesi bekleniyor. Critical Mass hareketi dünyanın pek çok büyük şehrinde toplanan spontane bisiklet gurupları. Bir çeşit şiddetsiz doğrudan eylem olarak tanımlanıyor ve formel bir talep veya organizasyon içermemeye dikkat gösteriyorlar. İnsanları biraraya getiren ekoloji ve ulaşım hakları duyarlılığı ise genellikle sürüşlerin ruhuna yansıyor. Critical Mass İstanbul hakkında daha fazla bilgi için etkinliği, facebook gurubundan takip edebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.