NEW YORK İKLİM ZİRVESİ

John Kerry iklim eylemine not verdi: Z’nin altında harf var mı?

New York'taki İklim Zirvesi'nde konuşan ABD iklim elçisi Kerry, şirketler ve devletlerin Dubai'de fosil yakıtlardan uzaklaşma için anlaşmalarına rağmen bunu uygulamadıklarını söyledi.

New York iklim haftası

İklim Grubu tarafından organize edilen gayri resmi nitelikteki New York İklim Haftası, 22-29 Eylül tarihlerinde gerçekleşiyor.

Yüksek küresel emisyonların, rekor kıran sıcaklıkların ve iklim değişikliğini bir “aldatmaca” olarak nitelendirerek Joe Biden’ın iklim politikalarından vazgeçilmesi çağrısında bulunan Donald Trump‘ın kasım ayında yapılacak seçimlerde yeniden ABD Başkanı olması ihtimalinin gölgesi altında gerçekleşen Zirve’nin ana gündemlerini yenilenebilir enerji ve iklim finansmanı oluşturuyor.

Dubai‘deki COP28 görüşmelerinde varılan anlaşmaya rağmen zengin ülkeler rekor seviyelerde yeni petrol ve gaz arama ruhsatları dağıtırken, 2024’ün kayıtlara geçen en sıcak ve en yüksek emisyonların salındığı yıl olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Zirvede, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, en yüksek emisyona sahip ülkelerin yeni petrol ve gaz ruhsatları vererek geleceğimizi elimizden aldıklarına vurgu yaparken, eski ABD’nin eski Başkan Yardımcısı Al Gore, “Birçok kişi fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda bu dile sahip olmanın büyük bir zafer olduğunu hissetti, ben de öyle hissettim. Ama şimdi bu yılki COP  gündeminde bunu tamamen görmezden geliyorlar” diye konuştu.

İklim krizi’nin bir fosil yakıt krizi olduğunu ve  fosil yakıt endüstrisinin dünya tarihindeki en zengin ve en güçlü endüstri olduğunu söyleyen Gore, kasım ayında Azerbaycan‘da düzenlenecek olan COP29 öncesinde, başta Çin olmak üzere güneş ve rüzgar gibi yenilebiliri enerjiye akan “inanılmaz” yatırımların iyimser işaret olduğunu, ancak dünyanın iklim üzerindeki yıkıcı etkilerinden kaçınmak istiyorsak geçiş hızının önemli ölçüde artırılması gerektiğini kaydetti. 

En savunmasız ülkeler yorgun

İklim krizi hakkında 30 yıldır süren sonuçsuz toplantıların yarattığı yorgunluk ve yerine getirilmeyen vaatler dizisi, sera gazı salımı çok az olmasına rağmen sellerin, kuraklıkların ve sıcak dalgalarının etkilerine karşı en savunmasız olan küçük ada devletleri için özellikle can sıkıcı bulunuyor. 

İklim Zirvesi’nde konuşan Bahamalar başbakanı Philip Davis, Guardian’a “Konuşmalardan yoruldum, biraz eylem görmek istiyorum. 29 yıldır iklim değişikliği hakkında konuşuyoruz, bugün neredeyiz? Bir yıl içinde ilk kez 1,5C’nin üzerine çıktık. Bu bizi sarsmalı. Artık dinlemiyorum, biraz eylem, gerçek eylem görmek istiyorum” dedi. 

ABD ve İngiltere gibi ülkelerdeki yeni fosil yakıt projelerinin kirletici enerjiden uzaklaşmaya yönelik uluslararası anlaşmayı hiçe saydığını belirten Davis, “Bu ne anlama geliyor, ondan uzaklaştığımızı mı gösteriyor?. Peki hayal kırıklığı nerede yatıyor? Bizimki gibi emisyonları ihmal edilebilir düzeyde olan ülkelerde olmalı” diye konuştu. 

Bahamalar başbakanı, daha zengin ülkelerin iklim finansmanı konusundaki vaatlerini “yerine getirmediğini” de kaydetti.

Beş yıl önce Bahamaları vuran Dorian Kasırgası onlarca insanın ölümüne ve 3,4 milyar dolarlık hasara yol açmıştı. Bu yaklaşık 700 adadan oluşan takımada ülkesinin yıllık gelirinin tamamından fazla. Isınan okyanus ve atmosfer nedeniyle Atlantik kasırgaları daha da şiddetleniyor ve sıklaşıyor.

O zamandan bu yana Bahamalar halen kasırganın izlerini silmeye çalışıyor:

“İnsanlar artık yağmur sesini duyduklarında travma geçiriyor. Hala yeniden inşa ediyoruz ve hala o kasırganın verdiği hasar ve kayıptan kurtulmaya çalışıyoruz. Sürekli bir yeniden inşa ve iyileşme döngüsündeyiz. Her yıl bir kasırga daha olmaması için dua ediyoruz, böylece tekrar borçlanmak zorunda kalacağız ve borcumuzu sarmal hale getireceğiz. Bu, ülkemizi geliştirme, halkımıza sosyal hizmetler sunma yeteneğimizi elimizden alıyor.”

Geçen yıl Dubai’de kayıp ve hasar fonu için on milyarlarca dolarlık taahhüt verilmişti. Ancak şu ana kadar sadece 800 milyon dolar toplandı.  Davis, “Ülkelerin 800 milyon doların yeterli olmadığını, trilyonlara ihtiyaç duyulduğunu ve oraya ulaşmanın bir yolunu bulmamız gerektiğini kabul etmeleri gerekiyor” dedi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR