DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Joe Biden koronavirüs yardım paketini açıkladı

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçilmiş Başkanı Joe Biden, koronavirüs salgınında kötüleşen ülke ekonomisini canlandırmak için 1,9 trilyonluk bir yardım paketi açıkladı.

Paketin Kongre’de onaylanması halinde koronavirüsle mücadeleye 415 milyar dolarlık kaynak aktarılması öngörülürken, küçük işletmelere 440 milyar dolarlık destek sağlanması planlanıyor.

Ailelere ise toplam 1 trilyon dolar yardım dağıtılması ve tüm Amerikalılara da 1.400 dolar verilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, ek işsizlik sigortasının da şu anki haftalık 300 dolar seviyesinden 400 dolara çıkartılacağı da yapılan planlar arasında.

Biden, seçim kampanyasında salgını sona erdireceği vaadinde bulunmuştu.

‘Harekete geçmemiz gerekiyor’

Biden ekonomi teşvik paketini açıklarken harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

Ülkemizin sağlığı tehlikede. Hemen şimdi harekete geçmemiz gerekiyor. Önümüze engeller çıkacak. Ama kaydettiğimiz ilerlemeler ve karşılaştığımız zorluklar konusunda size her zaman dürüst olacağız.”

100 günde 100 milyon aşı planı

Biden, başkan olduğu ilk 100 günde 100 milyon Amerikalının koronavirüs aşısı olması için hazırladığı aşı planını da cuma günü açıklayacağını söyledi.

Joe Biden, bu harcamaları şimdi yapmanın ekonominin uzun dönemli göreceği zararı önleyeceğini de vurguladı.

Fotoğraf: AA

Pakette neler var?

Ekonomi planında küçük işletmelere destek, ilk müdahale görevlilerinin, toplu taşıma çalışanlarının ve diğer zaruri işlerde çalışanların işlerinin korunmasını sağlamak var.

Biden, bu paketle koronavirüsü kontrol altına almayı, okulların güvenli bir şekilde açılmasını, ülke genelinde toplu aşılama alanlarının oluşturulmasını, test sayısı ve temas takibinin artırılmasını, ücretli hastalık izni verilmesini, sağlık alanında eşitsizliklerin giderilmesini amaçlıyor.

Joe Biden, konut ve gıda desteği, güvenli çocuk bakımına erişim, erişilebilir sağlık sigortası sağlanacağını, asgari ücretin arttırılacağını, işsizlik sigortasının genişletileceğini, çocuklu ailelere ve çocuksuz işçilere bu yıl için acil durum desteği sağlamayı da planlıyor.

Ülkede resmi rakamlara göre 385 bin kişi koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.