DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Joe Biden, 80 milyon çalışana aşı zorunluluğu getirdi

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında milyonlarca vatandaşı etkileyecek kararlar aldı.

Biden, özel sektörde, sağlıkta, federal hükümette ve hükümetle iş yapan şirketlerde çalışanlara ve 17 milyon sağlık çalışanına da aşı olma zorunluluğu getirildi.

Kararlardan 80 milyon kişi etkilenecek

Alınan yeni kararlara göre, 100’den fazla çalışanı olan özel şirketler çalışanlarına ya aşı olma ya da her hafta düzenli test yaptırma zorunluluğu getirilecek. Bu uygulamadan yaklaşık 80 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor.

Tüm hükümet çalışanlarına ve hükümetten iş alan şirketlerin çalışanlarına da aşı olma zorunluluğu getiriliyor. Önceki düzenlemede ise hükümet çalışanlarına aşı olmamaları halinde her hafta düzenli test yaptırma mecburiyeti vardı.

Altı aşamalı plan

Biden tarafından ülkede aşılamayı artırmak için açıklanan altı aşamalı plan şöyle:

  • 100’den fazla çalışanı olan tüm işverenlerin, çalışanlarının haftalık olarak aşılanmasını veya test edilmesini sağlaması gerekecek.
  • Tüm uygun Amerikalılar için güçlendirici aşı dozlarına kolay erişim sağlanacak.
  • Öğrencilere ve okul personeline düzenli olarak test yaptırılacak.
  • Ev tipi testler daha uygun maliyetli hale getirilecek.
  • Maaş Koruma Programı (PPP) kapsamında kredilerde af süreci kolaylaştırılacak.
  • Koronavirüs nedeniyle zor durumdaki hastanelere destek arttırılacak.

’80 milyon Amerikalı aşı olmamış’

“Bu aşısızların pandemisi” diyen Biden, aşı olmayanların çok fazla hasara neden olduğunu kaydetti:

Amerikalılar’ın büyük çoğunluğu doğru olanı yapıyor. Uygun olanların yaklaşık dörtte üçü en az bir doz aşı oldu; ancak dörtte biri hiç aşı olmadı. Bu ABD kadar büyük bir ülkede yaklaşık 80 milyon Amerikalı aşı olmamış demek. Yüzde 25’lik bu azınlık çok fazla hasara neden olabilir ve oluyorlar da.”

‘Sabrımız tükeniyor’

Aşı olmayanlara seslenen ABD Başkanı, sabırlı davrandıklarını ancak sabırlarının tükendiğini kaydetti:

Daha ne bekliyorsunuz? Görmeniz gereken daha ne var? Aşıları ücretsiz, güvenli ve kullanışlı hale getirdik. 200 milyondan fazla Amerikalı en az bir doz aşı oldu. Sabırlı davrandık ama sabrımız tükeniyor. Reddiniz hepimizi etkiliyor. Lütfen doğru olanı yapın. Hastane yataklarında ‘Keşke aşı olsaydım. Keşke’ diyerek son nefeslerini veren aşısız Amerikalılar’ın seslerini dinleyin. Bu bir trajedi. Lütfen bunun size olmasına izin vermeyin.”

Biden’ın bu uygulamalarını eleştiren Cumhuriyetçi Parti ise Başkanın bu tutumunun diktatörlüğe çok benzediğini kaydetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.