EnerjiManşet

Japonya’nın nükleerle yıldızı barışmıyor !

0
11 Ağustosta yeniden devreye alınan Kawauchi Nükleer santrali

Dün, Kagoshima eyaletindeki Sendai Nükleer santralinin 1 nolu reaktöründe  sorun tespit edildiği bu sebeple nükleer santralin tam kapasiteyle çalıştırılmasının bir hafta kadar erteleneceği açıklandı .Fukuşima faciası sonrasında nükleer santrallerin denetim ve kontrollerinin yapılması amacıyla ülkedeki tüm nükleer santraller toplumun baskısıyla kapatılmış, 1 yıl 11 aylık bir aradan sonra  toplumdan gelen itirazlara rağmen (Foto 1)11 Ağustos 2015 günü Sendai nükleer santrali tekrar çalıştırılmıştı.

Kawauchi Nükleer santralinin tekrar çalıştırılmasına karşı protestolar böyle olmuştu

Foto 1: Sendai Nükleer santralinin tekrar çalıştırılmasına karşı protesto

Sorunun buhar üretimini izleyen proses içerisinde, soğutma suyunun denize devir daimini sağlayan sistemde meydana geldiğini kaydeden Kyushu Elektrik yetkilileri durumun nükleer santralin çalıştırılmasına engel teşkil etmeyeceğini ve operasyona devam edeceklerini ifade etti.

Kyushu Elektrik tarafından yapılan açıklamaya göre 20 Ağustos günü reaktörde ısıdan elde edilen buhar soğutma su kanalında sorun olduğu anlaşıldı . Buharı soğutmak için kullanılan soğutma suyununun kondensörün (yoğuşturucunun) içine aktığının tespit edilmesine bağlı olarak, 21 Ağustos günü için planlanmış olan jenaratörün gücünü %75’ten %95’e çıkarma operasyonu 1 hafta kadar ertelendi.

Kyushu Elektrik’in açıklamasına göre , 3 kondensörden sadece birinin içinde su birikiyor , dolayısıyla sorunun soğutma suyu borusundan kaynaklandığı düşünülüyor . Yetkililerden yapılan açıklamanın devamı ise şöyle: Kondensörün görevi reaktörün içindeki ısı ile elde edilen buharın kapalı devre sistemi içerisinden denize geri iletmek olduğu üzere denize radyasyonun karışması söz konusu değil . Kondensörün içinden geçen suyu taşıyan boruların sayısı 26 190 adet ,nükleer santrali yeniden devreye alma sürecine geçmeden önce tüm testler yapıldı ve her hangi bir problem oluşmadı. Plana göre 25 Ağustos günü santral %100 enerji üretimine geçecekti ki şimdi kondensördeki soğutma suyu problemi cereyan etti ve %100 kapasiteye çıkarılması 1 hafta geç gerçekleşecek.

11 Ağustosta yeniden devreye alınan Kawauchi Nükleer santrali

                         Foto 2: 11 Ağustosta yeniden devreye alınan Sendai Nükleer santrali

Soğutma suyunu denize veren sistemde problem

Yetkililerden yapılan açıklamanın devamı : Kondensörün içindeki soğutma suyunu taşıyan borular dışardan geçen buharı soğutma görevi yürüterek denize geri akan bir sistemdir . Denize devir daim olan su pompayla tekrar buhar oluşturan sistemin içine alınır ve bu döngü devam eder . Bugün karşılaşılan sorun kondensörde delik açıp baktığımızda soğutma suyunun kondensör içinde birikmesidir ki bu durum buhar jenaratörüne zarar verebilir .

Sendai Nükleer santrali basınçlı su reaktörüdür . Reaktörde oluşan ısıdan direkt olarak buhar elde edilmez , radyasyonun karışmadığı 2 devreli buhar jenaratöründe buhar oluşturulur. Bunun için güvenlik açısından borularda korozyon olmaması önemlidir . Biz şimdi sızdırma sorununu aşmaya , korozyon oluşumunu önlemeyi çok önemsiyoruz, bunun için boruların içinde birikme olmaması için araştırma yapıyoruz bir süre örnekler alarak testler gerçekleştirerek sorunun kaynağının anlamaya çalışacağız.

Nükleer santralin çalıştırılmasına engel değil

Japon Nükleer Düzenleme Kurumu 21 Ağustos günü saat 09:00’da Kyushu Elektrik’in bildirimini alarak santralde yapılan araştırma ve sorun tespit çalışmalarının santralin enerji üretmesine engel teşkil etmediğini teyid ettiğini, bundan sonra Kyushu Elektrik tarafından  yapılan araştırma ve testlerin sonuçları karşısında alınacak aksiyonları kontrol edeceklerini iafade etti. Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanı Katsumi Matsuura şöyle konuştu “Kyushu elektrik 1 hafta içerisinde gerekli araştırmaya yapacak ve önlemleri alacak. Ben de bu işin takipçisi olacağım”.

Öte yandan Nükleer santralin açılmasını izleyen günlerde  Sendai Nükleer santraline 50 kilometre mesafedeki şehrin de sembolü sayılan   Sakurajima yanardağında bilinen en yüksek ikinci patlama yaşandı. 600 bin kişinin yaşadığı Kagoshima’da 160 kilometre mesafe içerisinde 14’ü aktif olan 39 volkan bulunuyor ve bugün de devam eden volkanik patlamaların şiddeti büyük endişeye yol açıyor.  Sakurajima’da en büyük patlamanın 10 bin yıl önce meydana gelmiş olduğu ifade ediliyor.

 

Japoncadan çeviri ve haber :Pınar Demircan                                                 

@pnrizumi

 

(NHK Japan , Japantimes, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.