DünyaManşet

Japonya’daki depremin etkisiyle toprak dört metre yükseldi, kıyı şeridi değişti

0
Noto Yarımadası'nda depremden önce (solda) ve sonra (sağda) ortaya çıkan yeni kıyı şeridini gösteren bir balıkçı limanı. Görsel: Japonya Uzamsal Bilgi Kurumu / JAXA

1 Ocak’ta meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremle sarsılan Japonya‘nın Noto Yarımadası‘nın sahil şeridi genişledi.

İlk uydu analizleri ve yerinde yapılan incelemeler, depremin kıyı boyunca toprağı dört metre kadar yükselttiğini ortaya koydu.

Bu da kıyı boyunca uzanan deniz tabanının Noto Yarımadası’nın birçok yerinde suyun üzerine çıkarak yeni kumsallar oluşturduğu anlamına geliyor.


Kaiso Balıkçı Limanı’ndaki yapıların yan tarafındaki çamur, depremin kara parçalarını yükseltmesi sonucu önceden su altında olan yerleri gösteriyor. Platformun yanında ise yeni ortaya çıkan deniz tabanı görülebiliyor.

Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü‘nden yapılan açıklamaya göre, deprem bazı yerlerde kıyı şeridini 250 metre kadar genişletti.

Bu da neredeyse dört futbol sahası uzunluğuna denk geliyor.

Üniversitenin açıklamasına göre, yarımadadaki bir koyda balık tutan yerel halk, “Deprem sırasında tüm kıyı şeridinin yükseldiğini, koydaki yükselmenin de depremle aynı anda meydana geldiğini ve koydaki tsunaminin yükseltilmiş limana kadar ulaşmadığını” bildirdi.

Yeni kıyı şeridi ortaya çıktı

Japonya Uzamsal Bilgi Kurumu da (GSI), Noto Yarımadası’na ilişkin bir ön uydu analizi yayınladı.

Haziran 2023 tarihli uydu görüntülerini depremden sonraki günlere ait görüntülerle karşılaştıran ulusal arazi haritalama ve ölçümünden sorumlu ulusal kurum, yeni kıyı şeridinin ortaya çıktığı çok sayıda bölge tespit etti.

Görsel: Japonya Uzamsal Bilgi Kurumu

Üniversite kıyı boyunca yürüttüğü araştırmaların devam ettiğini açıkladı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 323’e yükseldi, 103 kişi kayıp

Öte yandan ülkenin batısındaki İşikava bölgesinde ve Noto Yarımadası kıyısında meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 323’e yükseldi.

Depremin etkilediği bölgelerde devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle hasarlı binalara karşı uyarılarda bulunan İşikava eyaleti yetkilileri, ocak ayının ilk haftasında meydana gelen depremlere dair, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 323’e ulaştığını, ayrıca 103 kişiden hala haber alınamadığını açıkladı.

Japonya Meteoroloji Ajansı da, insanları ulaşım sistemlerinde aksamalar, elektrik telleri ve ağaçlarda biriken kar gibi olası tehlikelere karşı uyanık olmaya çağırdığını ifade etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.