DünyaManşet

Japonya’da radyasyon paniği büyüyor

0

Depremin ardından ardarda patlamalar olan Fukuşima nükleer santralından radyasyon sızıntısı büyürken 24o kilometre mesafedeki başkent Tokyo’da da radyasyon paniği başladı.

Kentin 24 saat açık alışveriş merkezi Don Kişot’ta telsiz, el feneri, uyku tulumu ve yakıt tanklarının tükendiği bildiriliyor. Turistler kenti terk ederken uçak bileti sıkıntısı baş gösterdi.

Patlama ve radyasyon sızıntısı

Fukuşima’daki 3 nükleer reaktörde depremden bu yana dört patlama oldu. Reaktörlerdeki basıncı azaltmak için atmosfere verilen radyoaktif buhar rüzgarla dağılırken, radyoaktif bulutun Tokyo’ya 10 saat içinde ulaşabileceğini söyleyen Tokyo’daki Fransız Elçiliği vatandaşlarına kenti terk etme çağrısı yaptı.

Alman havayolları şirketi Luftahsa ise Japonya’dan gelen uçaklarda radyasyon taraması yapıyor.

Öte yandan Fukuşima nükleer santralinin 500 kilometre kuzeyinde bulunan Rusya’nın Viladivostok kentinde dün gece ölçülen radyasyon seviyesinin 6 saat içinde arttığı tespit edildi.

Başbakandan dışarıya çıkmayın uyarısı

Japonya Başbakanı Naoto Kan Fukuşima nükleer santralinin çevresindeki radyasyon seviyesinin yasal olarak izin verilen düzeyin 400 kat üzerine çıkması üzerine 20 ile 30 kilometre arasındaki mesafede yaşayanların evde kalmaları ve sokağa çıkmamaları uyarısında bulundu.

Santralın 20 kilometre çevresinde yaşayanlar ise Cumartesi günü 1 numaralı reaktördeki patlamanın ardından boşaltılmıştı. Evlerinden boşaltılanların sayısının 200 bini geçtiği bildiriliyor.

Yeşil Gazete

Kyodo News, Rauters ve MSNBC’den derlenmiştir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.