DünyaManşet

Suikaste uğrayan eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe hayatını kaybetti

0

Japonya‘nın eski başbakanı Shinzo Abe, ülkenin batısında Kyoto yakınlarındaki Nara şehrinde bir konuşma yaptığı sırada silahlı bir saldırgan tarafından vuruldu. Hemen hastaneye kaldırılan 67 yaşındaki Abe, müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Abe, sabah saatlerinde konuşma yaptığı tren istasyonu önünde arkadan vurulmuş, hastaneye kaldırılmıştı. Hastanede durumu kritik ilerleyen Abe’nin kurtarılamadığı belirtildi. Saldırgan ise  olay yerinde güvenlik güçleri tarafından yakalanıp gözaltına alındı. Saldırganın Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nde üç yıl boyunca görev almış eski bir asker olan Tetsuya Yamagami olduğu açıklandı.

Kabine acil toplantıya çağırıldı

Japon Yangın ve Afet Yönetim Ajansı, Abe’nin sağ boynuna ve sol göğsüne kurşun yarası aldığını belirtti. Abe, ilk müdahelenin ardından bir tıbbi tahliye helikopteri Nara Tıp Üniversitesi Hastanesi‘ne götürülmüştü. 

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, tüm kabine üyelerini Tokyo’ya çağırdı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntüler, 67 yaşındaki Abe’nin vurularak yere yığıldığını gösteriyor.

Devlet medyası NHK’nın paylaştığı görüntülerde Abe’nin bir tren istasyonu önünde konuşma yaptığı sırada iki el ateş edildiği, güvenlik güçlerinin hemen ardından saldırganı yerde yakaladığı görülüyor.

Saldırının motivasyonunun ne olduğu ise henüz bilinmiyor.

Japonya’nın en uzun süre görev yapan eski başbakanı Shinzo Abe, vurulduğu sırada Nara‘daki bir seçim kampanyası etkinliğinde konuşuyor ve seçmenleri pazar günü yapılacak parlamento seçimlerinde partisini desteklemeye çağırıyordu.

Japon yetkililer, olayın ardından tüm seçim kampanyalarının geçici olarak askıya alındığını açıkladı.

Abe 2006-2007 yılları arasında ve sonrasında 2012’den 2020’ye kadar Japonya başbakanlığı görevini yürütmüştü.

Dünya ülkelerinden de suikaste yönelik tepkiler sürüyor.

G20 Zirvesi için Bali’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, suikastin hemen ardından Shinzo Abe için “derin üzüntü ve derin endişe” duyduğunu söyleyerek, “Düşüncelerimiz, dualarımız onunla, ailesiyle, Japonya halkıyla” dedi.

Güney Kore dışişleri bakanı Park Jin de zirvede Japon dışişleri bakanı Yoshimasa Hayashi‘yi teselli etmiş; Abe’nin vurulmasını “çok şok edici bir haber” olarak nitelendirerek tamamen iyileşmesini umduğunu söylemişti.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen de Abe ile yakın arkadaş olduklarını hatırlatarak Abe’nin Tayvan’ı yıllarca desteklediğini söyledi.

Japonya bireysel silahlanmanın en sıkı yönetildiği ülkelerden biri.

Ülkenin Ulusal Polis Teşkilatı istatistiklerine göre, 2021’de Japonya’da ölüm, yaralanma veya maddi hasara neden olan yalnızca 10 silahlı saldırı yaşandı. Silahla ilgili olaylardan sadece bir kişi öldü, dört kişi yaralandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.