Türkiye ve Japonya’nın nükleer santral için imzayı atmasını Japon basını “İbre döndü”, “Türkiye’nin kırmızı çizgileri” başlıklarıyla verdi.
Türkiye’nin Japonya ile imzaladığı nükleer santral projesi Japonya’da da ses getirdi.
Ülkenin en etkin gazetelerinden 10 milyonun üzerinde tirajı olan Yomiuri Shimbun gazetesi, Türkiye’nin nükleer santral ihalesinde ibresinin Japonya’ya döndüğünü yazdı.
Yomiuri Shimbun, Japonya’daki nükleer santrallerin depreme dayanıklılığına vurgu yaparken, Türkiye’nin Japonya firmaları üzerine odaklandığını aktardı.
Gazete, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile yaptığı röportaja da yer verdi. Japonya, Vietnam’dan sonra ikinci olarak Türkiye’de nükleer santral ihalesi almayı hedefliyor.
Nihon Keizai Shimbun gazetesi de, Türkiye’nin nükleer santral görüşmelerinde devlet garantisiyle ilgili “kırmızı çizgileri” olduğunu belirtti.
Türkiye’nin nükleer enerji santrallerinin yapımında acele etmesinin arkasında yatan nedenin yıllık yüzde 7-8 oranında artan enerji talebine cevap vermek olduğunu yazan gazete, Türkiye’nin 2020 yılında toplam elektriğinin en az yüzde 5’ini nükleer enerjiden elde etmek istediğinin altını çizdi.
Bakan Yıldız’ın “Hükümetler arası anlaşma konusunda mutabık kaldıktan sonra, şirketle sözleşme imzalanması, izinlerin alımı gibi işlemleri önümüzdeki yıl içinde ilerletmemiz gerekiyor” sözlerini gazete “Türkiye gelecek yıl içinde şirket seçimi dahil tüm aşamaları tamamlama arzusunda” şeklinde yorumladı.
YILDIZ DÜNYANIN 1 NUMARASINI GEZDİ
Bu arada, Enerji Bakanı Taner Yıldız Japonya’da bugün Niigata kentindeki Kaşivazaki Kariva nükleer santralini gezdi.
Yıldız, dünyanın en büyük nükleer santrali Kaşivazaki Kariva’nın tüm üniteleri devredeyken Türkiye’de üretilen elektriğin 4’te birinin üretildiğini söyledi.
Guinness Rekorlar kitabına giren santral, 5.5 kilometre karelik bir alanı kaplıyor. Japonya’nın başkenti başta olmak üzere Kato bölgesi adı verilen bölgeye elektrik veren santral, ülkenin elektrik ihtiyacının 3’te birini karşılıyor.
Santralde, 5’i BWR-5, 2’si de a-BWR tipinde olmak üzere 7 reaktör bulunuyor. 64.5 gigawatt üretim kapasitesine sahip olan nükleer santral 2007’de 6.8 büyüklüğünde deprem yaşadı ve kendini otomatik olarak kapattı. Nükleer santrallerin işletme ömrü yapıldıktan sonra 60 yıl. (Ajanslar)