ManşetYerel

İzmir’e çamur arıtma tesisi kurulacak

0

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden birini daha başlattı.

Günlük 800 tona ulaşan arıtma çamurlarını yaklaşık 6 kat azaltarak 120 tona düşürecek Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi kurulacak.

Tesiste yüzde 90 oranında kurutulacak çamurlar ‘toprak iyileştirici’ olarak tarımda ya da ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek.

Yaklaşık 61.5 milyon liraya mal olacak tesisin kurutma ünitesinin 16 ayda, çürütme ünitesinin ise 2 yılda tamamlanması planlanıyor.

Yatırımın hayata geçirilmesiyle, halen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.

Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler, çamur çürütme işlemi sonrasında biogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak.

Ayrıca, tesis içinde kurutma işlemi yapılırken kokuyu önlemek için ikili kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak.

Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde, Çiğli’nin yanı sıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır atıksu arıtma tesisleriyle yapımı devam eden Doğanbey-Ürkmez ve Özdere-Gümüldür atıksu arıtma tesislerinde oluşan çamurlar da bertaraf edilecek.

Ayrıca, yüzde 90 oranında kurutulmuş hale getirilen çamurlar ‘toprak iyileştirici’ olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda ve tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.