ManşetKadın

İzmir’de Las Tesis eylemi yapan kadınlara, eylem sonrasında soruşturma

0

İzmir’de 15 Kasım günü yapılan Las Tesis protestosuna katılan kadınlara yönelik, eylem sonrasında soruşturma açıldı. Haklarında gözaltı kararı verilen 25 kadın, emniyetteki ifadelerinden sonra serbest bırakıldı.

15 Kasım’da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen yüzlerce kadın hem erkek şiddetini hem de Ankara ve İstanbul’da gerçekleşen eylemlerdeki polis şiddetini ve gözaltıları protesto etmişlerdi. Danslı protesto sırasında polis müdahalesi yaşanmamasına rağmen katılan kadınlar hakkında Pazartesi günü soruşturma açıldı.

Kadınlara TCK 301 suçlaması

Evrensel’de yer alan habere göre 25 kişilik listede yer alan kadınlar Güvenlik Şubeye götürüldü. TCK 301 (Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama) ve 2911’e (Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu) muhalafetle suçlanan kadınlar dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Danslı protestoya ilk ve tek müdahale Türkiye’de

İlk olarak Şili’de kadınlar, erkek şiddetini ve cinsel saldırıları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Las Tesis’in bestelediği “Tecavüzcü sensin” sözleriyle performatif bir eylem gerçekleştirmişlerdi. Sonrasında ise danslı protesto tüm dünyada dalga dalga yayılmıştı.

Kadın Cinayetleri Platformu’nun çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de gerçekleşen eyleme ise polis müdahale etmiş, 7 kadın gözaltına alınmıştı.  Sonrasında Ankara’da gerçekleşen danslı eylemde polis gene kadınların dans etmesine izin vermemiş, 10’a yakın kişi gözaltına alınmıştı.

Soylu: Anayasa’ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım

Polis müdahalesine tepki gösteren kadınlar bu sefer İstanbul Beşiktaş’ta, CHP’li milletvekilleri ise mecliste aynı eylemi yinelemişlerdi.  TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li kadın vekillerin meclis sıralarında sıra kapaklarına vurarak yaptığı #LasTesis eyleminin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ” Eğer bu Meclis, ‘Bunları söylemeye devam etsinler’ derse ben İçişleri Bakanı’yım, kanuna rağmen, Anayasa’ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım” ifadelerini kullanmıştı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.