ManşetTürkiye

İzmir’de enkazdan kurtarma çalışmaları sürüyor: 17 ölü, 763 yaralı

0
Fotoğraf: AA

İzmir‘in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında meydana gelen deprem sonrasında yıkılan binalarda mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı‘nın (AFAD) saat Cuma gecesi 00.00 sularında yaptığı açıklamaya göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye, yaralananların sayısı ise 763’e çıktı.

Yapılan açıklamada deprem şiddeti 6.6 olarak duyuruldu. Kandilli Rasathanesi ise ilk belirlemelerde şiddetin 6.8 olduğunu belirtmiş daha sonra ise bu sayıyı 6.9 olarak güncellemişti.

Bir kişi selde boğularak yaşamını yitirdi

AFAD deprem sonrasında 23’ü 4 şiddetinin üzerinde üzerinde olmak üzere toplamda 211 artçı sarsıntı yaşandığını belirtti. Açıklamada “SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 17 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İzmir’de 702, Manisa’da 5, Balıkesir’de 2 ve Aydın’da 54 kişi olmak üzere toplam 763 vatandaşımız yaralanmıştır.” denildi.

Deprem sonrasında Seferihisar Sığacık‘ta deniz seviyesinde yükselme meydana gelmiş, deniz suları kenti sular altında bırakmıştı. Sığacık Mahallesi Muhtarı Yaşar Keleş taşan suların içerisinde kalan yaşlı bir kadının hayatını kaybettiğini duyurdu. Hayatını kaybeden kişinin kimliği hakkında henüz bilgi paylaşılmadı.

AFAD: 17 binanın dördünde çalışma bitti

Tüm arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten AFAD “Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir ve Aydın başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca TSK tarafından havadan tarama çalışmaları yürütülmektedir” denildi.

Açıklamada “İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 4 binada çalışmalar tamamlanmış olup; 13 binada çalışmalar devam etmektedir. Söz konusu arama kurtarma çalışmaları için AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden 3.204 arama kurtarma personeli, 20 arama kurtarma köpeği ile 450 araç görevlendirilmiştir” denildi.

115 sahada elektrik kesintisi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir, Muğla ve Aydın illerinde toplam 115 sahada enerji ve 10 sahada ise servis kesintisi bulunuyor.

Telefon şebekesinin de yer yer zayıfladığı bölgede yaşanan kesintilerin giderilmesi için ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de İzmir’de meydana gelen depremin ardından bakanlığa bağlı ekiplerin bölgeye yönlendirildiğini belirterek “Enerji arzıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için ekiplerimiz sahaya indiler.” açıklamasında bulundu.

Köşger: Bütün binalara ulaştık

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise deprem sonrasında enkaz altından şu ana kadar 70 civarında kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Köşger “İlçelerimizden sıkıntı intikal etmedi, Seferihisar’da kısmi bir tsunami oldu. Orada bir vatandaşımızın yaralandığı bilgisi var. Devlet tüm gücüyle seferber olmuş durumda. Ekiplerimizin ulaşmadığı bir bina yok. Bütün binalara ulaşılmış durumda” ifadelerini kullandı.

En az 20 bina yıkıldı

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise Bayraklı’da ona yakın binanın yıkıldığına dair bilgi aldıklarını paylaşmıştı.

Daha sonrasında bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “20’ye yakın binada yıkım ihbarı var” ifadelerini kullandı. Bir binanın yıkım anları kameralara şu şekilde yansıdı:

11 katlı binanın ilk üç katı çöktü

DHA, Bayraklı’daki 11 katlı binanın ilk üç katının çöktüğü bilgisini paylaştı.  Binanın alt katında bulunan tekel bayisinin çalışanları kendilerini dışarı atıp, canlarını kurtardı. Ancak yanındaki zincir market şubesinde çalışanları ve bazı müşterilerin mahsur kaldığı öne sürüldü.

Markette 20 kişinin mahsur kaldığı ifade edilirken, ihbar üzerine bölgeye AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, binada arama kurtarma çalışması başlattı.

Viyadüğün kolonları araçların üstüne düştü

Deprem sonucunda İzmir Alsancak’ta yer alan bir viyadüğün kolonları ise araçların üzerine düştü. Görüntüleri cep telefonuyla kaydeden bir vatandaş videoyu paylaştı. Videoda araçların büyük zarara uğradığı görüntüleniyor.

’30-40 kilometre fay kırıldı’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener açıklama yaptı. Özener “Deprem’de 30-40 km fay kırıldı. Deprem sonrasında tsunami gerçekleşti” bilgisini paylaştı.

Özener açıklamasında depremle ilgili “Normal bir faylanma depremi. Bölge sismik olarak oldukça etkin bir bölge” değerlendirmesinde bulundu.

Gerçekleşen tsunami hakkında da bilgi paylaşan Prof. Dr. Özener, “Bugün de tsunami meydana geldi. Kandilli Rasathanesi aynı zamanda bölgesel deprem ve tsunami izleme değerlendirme merkezi. Buradaki arkadaşlarımız deprem olduktan 9 dakika sonra tüm üye ülkelere ve AFAD’a tsunami uyarı mesajını gönderdi. Ölçülen dalga boyu ise yaklaşık 50-60 santim civarında. Vatandaşlara uyarıda bulunuyoruz, kıyı bölgedeyseniz, denizde bir deprem meydana geldiyse  mümkün olduğunca en hızlı sürede kıyadan uzaklaşmakta ve yüksek yerlere çıkmakta fayda var” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.