EğitimEkolojiManşet

İzmir’de eko-okulla sürdürülebilirlik eğitimi: Çocuklar hayallerindeki eko-dünyayı çizdi

0

İzmir Sınav Kolejlerinin Eko-Okul projesi kapsamında yaptığı çalışmalar sonucunda öğrenciler sürdürülebilirliği destekleyen faaliyetleri nedeniyle Yeşil Bayrak Ödülü aldı.

Eko-Okul projesi kapsamında okuldaki öğrenciler çevresel sürdürülebilirlik için bir eğitimden geçirildi.

İzmirli öğrenciler 2019-2021 yılları arasında dünyanın en büyük küresel sürdürülebilir okul programı olan Eko-Okul projesi için çalışarak “Yeşil Bayrak” ödülü kazandı.

Eko-Okul nedir?

Eko-Okul programı iki yılı kapsayan detaylı çalışmalardan oluşuyor. İlk yıl herkes “çöp, atık ve geri dönüşüm” kavramları üzerinde çalışıyor. İkinci yıl da çalışmalara devam edilip “su, enerji veya biyoçeşitlilik” gibi alanlarda da çalışılabiliyor.

Projeye pandemi sürecinde 2020-2021 yılında çevrimiçi platformlar aracılığıyla devam edildiği, sürdürülebilirlik çalışmalarının evlerde gerçekleştiği bildiriliyor. Bu süreçte veliler de çevreyle ilgili paylaşımlara dahil oluyor.

Bir eylem planı oluşturarak başlanan proje kapsamında bir yıl boyunca yapılacak tüm faaliyetler belirlenerek belgeleniyor.

Çocuklar hayallerindeki eko-dünyayı çizdi 

Eko-Okul projesi kapsamında yapılan çalışmalarsa şöyle:

  • Çöp ve atık kavramları arasındaki farklar,
  • Hayalimdeki Eko-Dünya’ resim yarışması kapsamında öğrencilere yönelik çevresel sürdürülebilirlik adına yaratıcı ve sanatsal çalışmalar,
  • Derslerde kullanılan kağıt başta olmak üzere çeşitli atıkların yeniden kullanımı. Kâğıt tüketimi bu yolla ciddi ölçüde azaltıldı,

  • Etkinlikler Eko-Okul Panosu’nda sergilendi, daha fazla kişiye erişildi,
  • Atık kumaşlardan bez çanta üretimi,
  • Çevre ile ilgili şarkılar bestelendi, cam şişe gibi atıklardan müzik aletleri tasarlandı,
  • Atık malzemelerden kitap ayraçları,
  • Çevre ve doğa ile ilgili münazaralar yapılarak çevreyle dost yaklaşımlarda gelişim,
  • Çevresel sürdürülebilirlik gündemi.

İzmir Sınav Kolejleri Fen Bilimleri Öğretmeni Gizem Ünsel, yürütücülüğünü yaptığı projeye ilişkin şunları söyledi:

“Programa dahil olduğumuz iki yıl boyunca tüm branşlarla iş birliği içinde çalıştık. Çünkü eylem planlarımızda etkinlikleri branş öğretmenleri ile görüşüp ilgili kazanımlara göre içerikler hazırladık. Bu yıl yeniden Eko-Okullar programına dahil olarak çevre bilinci daha etkili bir şekilde işlemek istedik. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki: Her zaman olduğu gibi devam edersek öğrencilerimiz her zaman çözülen problemleri çözerek mezun olurlar. Yeni yollardan onları güncel yaşamın ve geleceğin sorunlarına kafa yormaya teşvik edersek yeni olasılıklar hayal etmeye başlayacaklardır.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.