Kültür-SanatManşet

İzmir’de Doğa ve Kent Filmleri Festivali

0

Şehir ve köylerde doğa talanına karşı verilen mücadele ve kentsel dönüşüm öyküleri bu kez beyazperdede anlatılıyor. İzmir Savunması, 10. İşçi Filmleri Festivali kapsamında Doğa ve Kent Filmleri Festivali düzenleniyor.

izmir film

“Kentin Ezgisini Besteleme”

9-10 Mayıs tarihlerinde İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek festival, “Kentin Ezgisini Besteleme” çağrısıyla başlayacak. Yırca’dan Validebağ’a, rezidansların gölgesinde nefes almaya çalışan eski mahallelerden Gezi Parkı’na direniş hikayeleri anlatan on belgesel film, iki gün boyunca izleyicilerle buluşacak. Film gösterimlerinin ücretsiz olduğu festivalde, perdeye yansıyanların benzerlerini yaşayanlar da kendi hikayelerini anlatacak. İzmir’de Kentsel Dönüşüme Boyoz Derler Ama Yemezler başlığında yapılacak  ‘Ege’de Çevre Mücadeleleri’ paneline, kentsel dönüşüm sürecinden geçen Karabağlar, Limontepe ve Narlıdere’de yaşayanlarla taş ocağını protesto ettikleri gerekçesiyle geçtiğimiz gün hakim karşısına çıkan Kemalpaşa’nın Akalan köylüleri de katılacak.

Çevre ve Kent Mücadelesi Filmleri

Beş ay önce oluşan ve İzmir’de düzenledikleri nükleer karşıtı yürüyüş ve kentsel dönüşüm bölgelerindeki faaliyetleriyle çevre mücadelesindeki varlığını hissettirmeye başlayan İzmir Savunması, “Ege’nin pek çok bölgesinde insanlar özümsedikleri, sürdürmek istedikleri ve arzuladıkları değerleri savunuyor, ‘Başka bir dünya mümkün’ diyerek şirketlere, hükümete, dayatılan sisteme karşı direniyorlar. Bizler İzmir Savunması olarak, toprağımıza, suyumuza, havamıza, ormanlarımıza, kentlerimize, köylerimize, yeşilimize sahip çıkmak için bizleri ortaklaştıran mücadeleleri anlatırken, yarınları birlikte tasarlamak ve genişletmek, doğa, kent ve çevre sorunlarını çözmek için ortak adımlar atmak istiyoruz. Doğa ve Kent Filmleri Festivali’nde birbirimizden habersiz dile getirdiğimiz tüm sorunlarımızı daha güçlü bir şekilde, hep birlikte haykıracağız.” açıklamasıyla herkesi festivale çağırdı.

Festivalde, Pazar günü “Üç Beş Ağaç Kervanı” da gösterilecek

İzmir Savunması gönüllüleri, Doğa ve Kent Filmleri Festivali’nin  İşçi Filmleri Festivali’nin İzmir ayağına nasıl dahil olduğunu  ve İzmir Savunması’nın neden kurulduğunu Yeşil Gazete okurları için anlattı:

“Son yıllarda doğa ve kent alanlarına yönelik çok ciddi saldırılar var. Bu saldırıları İzmir açısından düşündüğümüzde görece daha “şanslı” olduğumuzu söyleyebiliriz. İstanbul, Ankara, Bursa gibi kentleri düşündüğümüz zaman İzmir henüz o kadar saldırıya uğramış değil. Saydığımız kentlerde yaşanan saldırılar sonrası gelişen kentleşme süreci aslında İzmir’in hikayesini de anlatıyor.  Eğer karşı durmazsak bir süre sonra aynı sorunları yaşayacağımızın farkındayız.  İzmir Savunması da bu ihtiyaçtan doğdu. Bu anlamda kafa yormak isteyen şehir plancısından mimarına, müzisyeninden psikologuna, öğrencilere kadar çok farklı kesimlerden oluşan bir birliktelik kuruldu. Doğaya ve kente yönelik saldırılara karşı kolektif bir muhalefet, ortak bir mücadele hattı oluşturmak, akıl veren değil, mücadele verilen yörelerdeki insanlarla birlikte eyleyen, örgütleyen, onların fikirlerini alan,  yanlarında duran bir birliktelik kurma derdindeyiz. Bu anlamda Kuzey Ormanları ve Marmara Savunması’na benziyoruz. Buradan hareketle Doğa ve Kent Filmleri Festivalini, geçmişte yaşanan deneyimleri paylaşarak yapılacak panellerde bir mücadele hattı oluşturmak amacıyla düzenliyoruz. İşçi Filmleri Festivali gönüllülerine bize gösterdikleri kolaylık için sizin aracılığınızla teşekkür ederiz.” 

İZMİR DOĞA VE KENT FİLMLERİ FESTİVAL PROGRAMI

9 MAYIS 2015 CUMARTESİ

KENT MÜCADELELERİ FİLM ETKİNLİĞİ

İzmir Savunması “Kentin Ezgisini” Bestelemeye Çağırıyor Açılış Konuşması

12.15- Pandomim Gösterisi / İlker Kılıçer

12.30-İstanbul Hayali / Perihan Bayraktar / 98’

14.25- Komşu Komşu Huu! / Bingöl Elmas / 54’

15.25- Bina Bina Kent / Sevcan Sönmez / 24’

15.50- Bağ / Hande Zerkin, Gözde Efe / 12’

16.05- Lamekan: Metalaşan Kentin Çöküşü / İmre Azem / 12’

16.30- PANEL- FORUM: İZMİR’DE KENT HAKKI MÜCADELELERİ

İZMİR’DE KENTSEL DÖNÜŞÜME BOYOZ DERLER AMA YEMEZLER!

Katılımcılar: Karabağlar- Limontepe- Narlıdere Kolaylaştırıcı: İzmir Savunması

10 MAYIS 2015 PAZAR

ÇEVRE MÜCADELELERİ FİLM ETKİNLİĞİ

İzmir Savunması “Kentin Ezgisini” Bestelemeye Çağırıyor Açılış Konuşması

12.1O- Müzik Dinletisi / İzmir Müzisyenler Derneği

12.40- Nefes Olmayınca / Emin Külekçi / 45’

13.25- Üç Beş Ağaç Kervanı / Praksis / 28’

14.15- Çöpten Bir Hayat / Serdar Narin / 30’

15.50- Validebağ Direnişi / Hakan Tosun / 40’

16.35- Ölmez Ağaç- Yırca Belgeseli / Kazım Kızıl / 53’

16.40- PANEL- FORUM: EGE’DE ÇEVRE MÜCADELELERİ

Katılımcılar: Kemalpaşa Akalan- Menderes Karakuyu- Urla Ovacık- Gölmarmara Hacıveliler Kolaylaştırıcı: İzmir Savunması

https://www.facebook.com/izmirsavunmasi?fref=ts

 

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.