Doğa MücadelesiManşet

Üç Beş Ağaç Kervanı, Cerattepe nöbetinde

0

Üç Beş Ağaç Kervanı‘nın bugünkü durağı madene karşı direnişi tüm ülkeye örnek olan Artvin Cerattepe. 75 gündür 24 saat geceli gündüzlü nöbet tutan halkla geçirdi dün geceyi Üç Beş Ağaç Kervanı’nın üyeleri. Kervan’a Praksis Müzik Kolektifi adına katılan Serdar Türkmen‘e oradaki atmoferi sorduk. İşte bizimle paylaştıkları.

Kervan Cerattepe Nöbetinde

“Cerattepe’ye dün geldik. Gece, Cerattepe nöbetindeki arkadaşlarla beraberdik. Bugün de saat 15:00’de Cerattepe’de eylemcemizi gerçekleştireceğiz.

Kervanın Cerattepe ayağını Praksis Müzik Kolektifi'nden Serdar Türkmen (fotoğrafa bakana göre en sağda) ile konuştuk

Kervanın Cerattepe ayağını Praksis Müzik Kolektifi’nden Serdar Türkmen (fotoğrafa bakana göre en sağda) ile konuştuk

Bizi burada Yeşil Artvin Derneği karşıladı. Harita üzerinden bölgede yaşanan talanı bize özetlediler. Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan maden Artvin’in tüm üst tarafını kaplıyor. Aslında hikaye 20 yıl öncesinde başlamış. O dönem Kanadalı bir şirket de bölgede maden açmak istemiş ama hukuki yollar ile bu, o dönem engellenmiş. Artvinlilerin vurguladığı bir diğer önemli nokta da o, “Biz her mahkemeyi kazandık” diyorlar ancak buna rağmen talan devam ediyor bölgede.

Cerattepe nöbeti 75 gündür devam ediyor. Dönüşümlü bir nöbet burda sözkonusu olan. Birgün nöbeti filanca köy üstleniyor, ertesi gün Artvin esnafı, başka bir gün taraftarlar ya da Halkevleri. Artvin halkı topyekün madene karşı. Şehirde gezdiğinizde her dükkanın camında, “Artvin’de madene hayır. Eğer maden açılırsa bu dükkan kapanacaktır” türü dövizler asılı.

Artvin Halkı 75 gündür nöbette

13

Cerattepe nöbetinde şu an gündem kışın nöbetin nasıl devam edeceği konusu. Devam edeceği konusunda hiçbir tereddüt yok. Kış şarları için hazırlıklar yapılıyor, yöntemler tartışılıyor. Cengiz İnşaat ve onun taşeronu gibi hareket eden güvenlik güçleri de bu direnişi kırma çabası içinde. Direnişi kırmaları mümkün değil ama. Dün gece nöbet yerinde sabahladığımız için bu kadar rahat konuşuyorum. Nöbet yeri çok canlı. Ortak kullanılan mutfakta günün ya da gecenin istediğiniz saatinde karnınızı doyurabilirsiniz. Müzik, sohbet ve muhabbet hiç eksik kalmıyor. Türkiye’den herkesi de nöbete davet ediyor arkadaşlar.

Nöbet yeri Artvin merkeze çok yakın. Yarım saatlik kıvrım kıvrım bir yoldan gidiliyor. Cerattepe’nin hemen yanı festivalleri ile ünlü Kafkasör Yaylası, bir diğer tarafı milli park, bölge Artvin’in içme suyu ihtiyacını da karşılıyor. Artvinliler madenin faaliyete geçmesi durumunda içme sularına siyanür karışacağı endişesini de taşıyorlar.

“Amacımız politik sanat kumpanyalarının önünü açmak”

16

Eğer Cerattepe’deki bu nöbet olmasa çoktan bitmişti bu iş. Halkın iradesi engelliyor şu an şirketi. Yarın sabah önce Hopa‘ya uğrayacak ve taziye ziyareti yapacağız sel felaketi ile ilgili ardına da Samistal Yaylası‘na devam edeceğiz.

Üç Beş Ağaç Kervanı olarak gayemiz politik bir sanat kumpanyası oluşturmak. Yurtdışında bunun örneğine biz rastlamadık. Sadece LGBTİ ve Mülteci haklarına ilişkin benzer oluşumlar olduğunu duyduk. İsteğimiz odur ki başka başka kervanlara da yol açsın Üç Beş Ağaç Kervanı. Kadın Cinayetlerine Karşı ya da Barış temalı kervanlar da bu yöntemi hayata geçirebilir diye düşünüyoruz. Sanatçılar olarak bu tarz multidisiplener faaliyetler ile hak mücadelelerinde bir ilerleme kaydedebiliriz.”

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.