Doğa MücadelesiEnerjiManşet

İzmir’de doğa mücadelesinde davayı zeytinler kazandı

0

İzmir’in Seferihisar ilçesi Orhanlı Mahallesi’nde yer alan 2 bin 150 jeotermal işletme ruhsat alanı ve bin 586 arama ruhsat alanının iptali için Doğa Derneği ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile birlikte açılan davadan çıkan sonuç zeytinlerin lehine oldu.

Doğa Derneği’nin de davacılar arasında olduğu dosyadan çıkan kararı Dernek şu sözlerle duyurdu:

“İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı vermesi mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi.”

Kararın zeytinlerin, kuşların, suyun yaşam hakkının var olduğunu gösterdiğinin ifade edildiği açıklamada “Emsal olan bu kararların çoğalması için çalışmalarımıza var gücümüzle devam edeceğiz” denildi.

Ne olmuştu?

İzmir Seferihisar‘a bağlı Orhanlı Köyü‘nde yapılmak istenen JES-RES-GES (Jeotermal, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi) entegre enerji santrali projesine köy halkı 2021’den bu yana itirazlarını dile getiriyordu.

11 Haziran 2021’de proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’na yöreye özgü kıyafetleriyle katılan köy halkı, davul zurna eşliğinde yaptıkları protestoyla toplantıyı iptal ettirmişti.

JES-RES-GES entegre enerji santrali için, köy merkezinde 23 adet jeotermal sondaj kuyusu açılmak isteniyordu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.