Hafta SonuManşetUlaşım

İzmir ve Ankara, European Cycling Challenge’da bisikletli meydan okumaya hazır (mı?)

0

Gündelik yaşamda bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlayan European Cycling Challenge (Avrupa Bisiklet Meydan Okuması – ECC) 1 Mayıs’ta başlıyor.

Geçtiğimiz sene sadece Çankaya Belediyesi’nin katıldığı ECC2016’ya bu Türkiye’den iki belediye, Çankaya Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi katılıyor.

46

Temiz bir çevre, daha az karbondioksit salımı ve sağlıklı kentler yaratabilmek için bisikletin bir ulaşım aracı olarak toplum nezdinde yeniden kabulünü sağlamayı hedefleyen European Cycling Challenge için tekerler, 1 Mayıs’ta dönmeye başlıyor.

13124490_1128834593840421_3111410502312574691_nTüm Mayıs ayı boyunca sürecek ve yine tüm Mayıs ayı boyunca kayıt yaptırılabilecek olan ECC2016’ya bu  sene 18 Avrupa ülkesinden 50’yi aşkın kent katılıyor.

Geçen yıl 15 Avrupa ülkesinden 39 kentin katıldığı Meydan Okuma’da Avrupa çabında 26.000 bisikletli Mayıs ayı boyunca birbirleriyle yarışıp, bisiklet ulaşımının daha da yaygınlaştırılması için çaba sarfetmişti.

Toplamda en çok yol kat eden kentin yarışmanın galibi olacağı etkinlikte, günlük yaşamdaki tüm bisiklet kullanımları geçerli kabul edilecek. İşe, okula, sinemaya, alışverişe gidiş gelişler ve şehir içi her türlü bisiklet yolculuğu yarışma kapsamında değerlendirilecek.

İstatistiklerin hem kent sınırları içerisindeki sürüşleri ve hem de coğrafi sınır kısıtlaması olmadan iki ayrı türde tutulduğu yarışmaya Türkiye’den isteyen herkes Çankaya Belediyesi’ni ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni seçerek katılabilir ve Avrupa’ya bu kentlerin takımlarında meydan okuyabilir.

Bunun için ise http://cyclingchallenge.eu/ web sitesinden kaydolmak yeterli. Katılımcılar ücretsiz mobil uygulama Cycling365‘i akıllı telefonuna indirdikten sonra iş, okul, sinema, alışveriş gibi bisikletle yaptıkları tüm yolculuklar uygulama aracılığıyla kaydedilecek ve toplanacak. Akıllı telefon kullanmayanlar ise seyahat verilerini, internet sayfasındaki ilgili bölüme kendileri girecek.

ÇANKAYA GEÇEN YIL DÜNYA ETRAFINDA TUR ATTI

ECC2015’te 26 bin 20 katılımcının katıldığı etkinlikte, yaklaşık 2,5 milyon km bisiklet sürüldü.

EEC15’te Çankaya adına pedal çeviren 440 bisikletli; toplamda 33 bin 823 km yol yaptı. Bu performans ile 6 bin 944 kg karbon tasarrufu yapan Çankayalı bisikletçiler, daha ilk katılımda 39 kent arasında 20. oldu; aldıkları toplam mesafeyle dünyanın etrafında neredeyse bir tur attı.

 

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.