İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

İzmir Barosu’na ‘Diyanet Eleştirisi’ için soruşturma izni

0

İzmir Barosu, Başkan Özkan Yücel ile baronun Yönetim Kurulu üyelerine Adalet Bakanlığı’nın izin vermesi üzerine soruşturma açıldığını açıkladı.

25 Nisan 2021’de  “Nefrete inat, yaşasın hayat” başlıklı bir basın açıklaması yapan İzmir Barosu, “Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın 24 Nisan 2020 tarihindeki cuma hutbesindeki LGBTİ+’lara, resmi evlilik niteliği taşımayan bazı ilişki pratiklerine ve HIV’le yaşayan kişilere yönelik açıklamalarının” nefret söylemi olduğunu söylemişti.

Soruşturmayla ilgili yazılı bir açıklama yapan Baro, “Sesimizi kısamayacaksınız!” dedi:

‘Teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz’

“Üstünde başkanı olduğu kurumun resmi cübbesiyle “keşke Yunan galip gelseydi” diyenleri ziyaret ederek bunu 10 Kasım’da basına servis eden; elinde tuttuğu kılıçla okuduğu hutbede Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e lanet okuyan; 21. yüzyılda nikahsız hayatı suç ve hastalık sebebi görüp LGBTİ+ olmayı nesli çürütmekle bir tutan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın ayrımcı ifadelerine karşı yaptığımız 25.04.2020 tarihli açıklama için İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ile on yönetim kurulu üyesine soruşturma açılmış, bu soruşturma için Adalet Bakanlığı tarafından izin verildiği Baro Başkanlığımıza bildirilmiştir.

Her geçen gün daha da su yüzüne çıkan mafya siyaset ilişkilerine, yolsuzluk ve usulsüzlüklere dair hiçbir ses çıkaramayan savcıların, hukuku siyasetin esiri haline getirmiş Adalet Bakanlığı’nın, konu evrensel hukuku ve Cumhuriyet değerlerini korumaktan başka gayesi olmayan İzmir Barosu yöneticileri olunca takındığı tavır, ülkemiz hukukunun düştüğü içler acısı halin açık göstergesidir.

İzmir Barosu’nun sesini soruşturmalarla, yargılamalarla, cezalarla kısamayacaksınız. Adınızın önünde yer alan “Adalet” ifadesinin hilafında yaptığınız her işlem, görevinizi ihmal edip kötüye kullandığınız her hukuki muamele, tarih boyunca bir utanç vesikası olarak sizi takip edecektir.

Ülkemizin en büyük ihtiyacı halini alan adalet ve hukuk devleti için yılmaz bir kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. Vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz.”

Ali Erbaş ne demişti?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Nisan 2020 Cuma hutbesinde şunları demişti:

“Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikâhsız hayatın İslamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.”

Ali Erbaş’ın bu açıklamasına tepki gösteren Ankara ve Diyarbakır baroları hakkında da daha önce soruşturma başlatılmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı da Erdoğan da Erbaş’a destek olmuştu. Erdoğan şunları söylemişti:

“Başkanımız bir açıklama yaptı. Bu açıklamasıyla sadece inancını, ilminin ve yürüttüğü görevin gereğini yerine getirmiştir. Söyledikleri de sonuna kadar doğrudur…. Bu Ankara Barosu’nun yetkisinde olan bir konu değildir. Ankara Barosu’nun açıklaması başta olmak üzere Diyanet İşleri Başkanı’mıza karşı kullanılan üslup İslam’a karşı kasıtlı bir saldırı halini almıştır. Saldırı, devletimize yapılan bir saldırıdır.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.