İzlandalı 12bin aile hükümete seslendi, “Suriyeli mültecilere evlerimiz açık”

300 bin nüfuslu İzlanda’da 12 bin aile, yazar Bryndis Bjorgvinsdottir‘in  facebook üzerinden yaptığı çağrı üzerine Suriyeli mültecileri ağırlamak için başvuruda bulundu. Hükümetin 50 mülteci kabul edileceği açıklaması üzerine Bjorgvinsdottir’in Facebook’ta kampanya başlattığı kampanya büyük ilgi gördü, 24 saat içinde bu rakama ulaşıldı.

16

Çağrıya yanıt veren aileler, evlerinde Suriyeli mültecileri ağırlamak istediklerini söylediler.

Hekla Stefansdottir adlı bir kadın, “Ben altı yaşındaki oğlumla yaşıyorum. İhtiyaç sahibi bir çocuğu alabiliriz. Öğretmenim ve bu çocuğa İzlandaca yazmayı, okumayı, konuşmayı öğretebilirim. İzlanda toplumuna uyum sağlamasına yardımcı olabilirim. Elbiselerimiz, yatağımız, oyuncaklarımız; bir çocuğun ihtiyaç duyacağı her şeyimiz var. Uçak biletlerini de almaya hazırım” dedi.

Çağrıyı başlatan yazar Bryndis Bjorgvinsdottir
Çağrıyı başlatan yazar Bryndis Bjorgvinsdottir

Bjorgvinsdottir, İzlanda’da yayın yapan RUV televizyonuna, “İnsanlar Akdeniz’i geçmeye çalışırken ya da kamplarda ölen mültecilerle ilgili yeterince haber izlediler ve artık bir şeyler yapılmasını istiyorlar” dedi.

İzlanda hükümeti kampanyanın ardından alınacak mülteci sayısını artırmayı planladığını açıkladı.

 

(BBC Türkçe, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR