Hayvan HaklarıManşet

İzlanda oluklu balina avcılığı yasağını kaldırdı: Katliama devam

0

Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC), azalan nüfus nedeniyle 1980’de balina avcılığını yasaklamıştı. İzlanda, 1992’de ayrıldığı IWC’ye 2002’de geri dönse de yasağa şerh koydu ve 2006 itibariyle avlanmaya izin verdi.

Mink balinası da avlanıyor

İzlanda’da oluklu balina dışında mink balinası da avlanıyor. Öldürülen oluklu balinaların neredeyse tamamı Japonya’ya ihraç edilirken, mink balinası iç tüketimde kullanılıyor.

Her yıl haziranda başlayıp eylül ortasında biten balina av sezonunda İzlanda 209 oluklu balina, 217 mink balinası avlanılmasına izin veriyor.

İşkenceyle öldürülüyorlar

Hayvanlar, gemilere yerleştirilen bir silah düzeneğine bağlı büyük zıpkınlarla vuruluyor. Balinaların çoğu, zıpkın atışlarında hemen ölmüyor ve saatlerce can çekişiyor. İzlanda Gıda ve Veterinerlik Kurumu, mayıs ayında yayımladığı raporda, yapılan 58 oluklu balina avında memelilerin yalnızca yüzde 67’sinin bilincini hemen kaybettiğini açıklamıştı.

Rapora göre, balinaların 14’ü birden fazla kez zıpkınlanmak zorunda kalırken ikisi dört kere vuruldu.

İzlanda Gıda Bakanı Svandis Svavarsdottir, geçen yaz, balina avını 31 Ağustos’a kadar askıya aldıklarını söylemiş; “hayvanların acı çekmeden öldürülmesi” için yeni düzenlemeler yapacaklarını öne sürmüştü.

Ülkede “balina avı sezonu”  haziran ortası ve eylül ayları arasında yapılıyor. Dünyada balina avcılığı yapan üç ülke kaldı: İzlanda, Norveç ve Japonya. Çevre örgütleri, üç ülkeyi sürekli olarak baskı altında tutsa da her üç ülke de her yıl “yeni düzenlemeler” bahanesiyle katliama son vermiyor.

Sea Shepherd İngiltere Başkanı Robert Read, balina avcılığı yapan ülkelere yaptığı çağrıda, “Eğer balina avcılığı İzlanda’da bile insanca yapılamıyorsa, hiçbir yerde insanca yapılamaz. Balinalar okyanusların mimarlarıdır. Biyolojik çeşitliliğin artmasına yardımcı olurlar. Karbon döngüsünü olumlu etkileyerek, iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olurlar“ demişti.

İzlanda geleneksel olarak ekonomisinin bir kısmını balina avına dayandırmış olsa da, son 20 yılda bunun değiştiği, balina izleme turlarının sayısının giderek arttığı görülmüştü.

İzlanda halkının yüzde 51’i ise balina avına karşı. Destekleyenler yüzde 29’da kalıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.