Türkiye

İTÜ’den bağımsız adaylara engelleme girişimi

0

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü’nün, kampüs içindeki panelde konuşmalarına izin vermediği Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun İstanbul adayları, paneli kampüs önünde kitlesel biçimde yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri tarafından “25. İTÜ Festivali” kapsamında “Demokratik Özerklik” başlıklı bir panel düzenlendi. Öğrenciler, Taşkışla Kampüsü’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sebahat Tuncel, 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sırrı Süreyya Önder ile İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan’ı davet etti. Fakat konuşmacıların kimliğinden rahatsız olan rektörlük, “Seçime yakın bir sürede üniversitede siyasetçilerin konuşmasının doğru olmadığı” gerekçesiyle üniversitede özerklik konusunun tartışılmasına izin vermedi.

Panelin başlama saatinde yapılan iptal kararına tepki gösteren öğrenciler, üniversite yönetimini protesto etti. Protesto etmekle de yetinmeyen öğrenciler, engellenen paneli kampüsün giriş kapısında gerçekleştirdi. Engellemeyle karşılaşan konferans katılımcıları ise, kampüsün giriş kapısında bağdaş kurarak, yerlere oturan 300 kadar öğrenciye seslendi. Düzenlenen açık hava panelinde ilk sözü alan Sırrı Süreyya Önder, üniversitenin aldığı bu kararı doğru olmadığını söyleyerek, kınadı.

‘GELECEĞİ GENÇLER İNŞA EDECEK’

Bir ülkenin geleceğini inşa edecek olanların gençler olduğunu söyleyen Önder, “Bugün öğrenciler verecekleri haklı mücadeleleriyle haklarını ele geçirebilir. Bu ülkede yıllardır öğrenciler mücadele yürütüyor ve verilen bu mücadelelerle bu gün birçok hak kazanılmış. Ve bugün de öğrenciler verecekleri mücadelelerle ellerinden alınmış hakları elde edecek” dedi. Hükümetin politikalarına da değinen Önder, “AKP, ‘Kürtler bizim sayemizde sorunlarını tartışabiliyor ve talep edebiliyor’ diyor. Ama şu bir gerçek ki; bu zaten Kürtlerin hakkı. ‘Biz verdik’ söylemiyle yıllardır Kürtlerin verdiği mücadeleyi yok sayıyor. Şu artık kabul edilmelidir; Kürtler mücadele ettiği için bugün Türkiye birçok şeyi tartışıyor” değerlendirmesinde bulundu. Önder’in ardından konuşan Sami Tan da, Kürtçe yaptığı konuşmasından, anadilde eğitimin önemine vurgu yaparak, “Biz Kürtler yıllardır anadilimiz ve kültürümüz için mücadele verdik, vermeye de devam edeceğiz. Bu şekilde yasaklamalarla hiç kimse hiç kimseyi engelleyemez” dedi.

Açık hava panelinin bir diğer konuşmacısı olan Sebahat Tuncel ise, okul yönetimin panele izin vermemesinin “üniversitelerin ne kadar demokratik olduğunun” bir göstergesi olduğunu söyledi. Tuncel, “Bu ülkede yıllarca gerçekleri tartışmak yasaklandı ve yasaklanmaya devam ediliyor. Bu ülkenin en önemli sorunların biri bu günün gençlerine bilimsel eğitim vererek, yarının devlet yöneticileri olmaya aday gösterememesi. Öğrencilerin yaptıkları her şey farklı gerekçelerle bir şekilde engelleniyor. Ama Türkiye tarihinde bir ilk YSK’nin bağımsızları veto kararına Taksim’de verilen tepkiyle geri çekildi. Bu bir kazanımdır” dedi. Kürtlerin 4 talep çerçevesinde Türkiye’nin birçok yerinde açtıkları Demokratik Çözüm Çadırları’na yapılan müdahalelere değinen Tuncel, “2011 yılı çözüm çadırlarına saldırı yıllı oldu. Kürtler en temel hakları için ve Kürt sorununun çözümü için 4 talebi dile getirmek için çadırları kurdu. Ama yapılan saldırılar çözüme olan tahammülsüzlüğün bir göstergesidir” dedi. Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’na değinen Tuncel, “Demokrasinin inşası için kurduğumuz blokta sadece Kürtler yok, Türkler de var. Ve elimizden geldiği kadar bütün kesimleri verilecek demokrasi mücadelesine ortak etmek. Ve 12 Haziran günü Erdoğan’a halklar tarafından gereken cevap verilecektir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler, etkinliklerini söyledikleri Kürtçe parçalar ve çektikleri halayla sonlandırdı. (Evrensel)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.