Ekonomi

İtalya’nın kredi notu üç kademe düşürüldü

0

İtalya Hükümeti’nin Moody’s kuruluşu nezdindeki kredi notu, Aa2’den A2’ye düşürüldü.

Bu karar üç kademelik bir gerileme anlamına gelirken, İtalya’nın notunun Estonya gibi küçük bir ekonomininkinin altına indiğini gösteriyor.

Ülkenin notu konusundaki görünüm ise ‘negatif’ olarak tutulmaya devam ediyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu, kararına gerekçe olarak ‘euro bölgesi için uzun vadeli finansman risklerinin somut şekilde artmasını’ gösterdi.

İtalyan yönetiminin halihazırda fazla kaynağa ihtiyaç duymadığını, kamu sektöründeki borçlanma düzeylerinin de yüksek olmadığını kabul eden Moody’s, piyasalardaki genel hissiyatın ise euro aleyhine döndüğünü kaydetti.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi böyle bir kararı beklediğini söyledi.

Berlusconi “İtalya hükümeti bütçe hedeflerini gerçekleştirmek için azami kararlılıkla çalışmaktadır” dedi.

İtalyan lider ülke bütçesini 2013 itibariyle denk bütçe haline getirmek için sundukları planın Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildiğini kaydetti.

Kararın yansımaları

A2 düzeyi hala ülkenin yatırıma uygun olduğunu ifade ediyor ve temerrüt riski görmüyor.

Ancak uzmanlar ülkenin notunu düşürme kararını, İtalyan bankalarının notlarının aşağı çekilmesinin izlemesini olası görüyor. Bu da bankaların borçlanma olanaklarına olumsuz etki edebilir.

Notların düşürülmesi hem İtalya’nın yatırım için daha az cazip hale gelmesine, hem de borçlanmak için ödenmesi gerekecek faizlerin yükselmesine yol açacak.

Moody’s açıklamasında İtalya’nın büyümesi, euro bölgesindeki sorunlar ve küresel ekonomideki yavaşlama konusunda da uyarılarda bulundu.

Kuruluş, gündemdeki siyasi ve ekonomik kararlar açısından da “uygulama riskleri” bulunduğunu kaydetti.

Euro bölgesine dahil olan ülkelerin Temmuz ayında kabul ettiği kurtarma paketini genişletme kararı, piyasalarca yeterli bulunmamakla birlikte, hala ulusal parlamentoların hepsinden onay almış durumda değil.

Not düşürme kararının İspanya gibi benzer sorunlar yaşayan ülkeler için de kaygı verici olduğu yorumları yapılıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s da geöen ay sonunuda İtalya’nın kredi notunu A+’dan A’ya düşürmüştü.

(BBC)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.