İklim KriziKentManşet

İtalya’da son 100 yılda görülen en büyük sel felaketinin nedeni, iklim krizi

0
Fotoğraf: AFP

İtalya’nın kuzeyindeki Emilia Romagna bölgesinde meydana gelen sellerde ölü sayısı 14’e yükselirken, 36 binin üzerinde insanın evsiz kaldığı bildirildi.

Afetin İtalya’nın son 100 yıllık tarihindeki en büyük sel olduğu ve birçoğu hâlâ sular altında olan 100’ün üzerinde yerleşim yerinin afetten etkilendiği ifade edildi.

Ülkenin elektrik üretici ve dağıtıcısı Enel şirketi, yaklaşık 20 bin kişinin zorunlu olarak tahliye edildiğini ve 27 bin kişinin elektriğe erişimi olmadığını belirtti.

Yetkililer, bin 97 itfaiye erinin görev aldığı arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Seller tarım arazilerini de sular altında bıraktı. Bir çiftçi derneği olan Coldiretti’ye göre Emilia Romagna’da 5 binden fazla çiftlik sular altında kaldı. Bu alanların arasında ‘Meyve Vadisi’ olarak bilinen bölgenin yanı sıra mısır ve tahıl tarlalarının da olduğu bildirildi.

Coldiretti tarafından yapılan açıklamada, seraların ve ahırların da sular altında kaldığı ve birçok hayvanın boğulduğuna da yer verildi.

Fotoğraf: AFP

‣ İklim krizi: İtalya, Hırvatistan ve Bosna Hersek’te seller en az beş can aldı
‣ İtalya iki-üç saatte altı aylık yağış aldı: 10 ölü

‘Sebebi: İklim krizi’

İklim bilimciler, altı ayda düşen yağış miktarının yalnızca 36 saatte düşmesi sonucu meydana gelen sellerin nedeni olarak iklim krizine işaret etti.

Fotoğraf: Giorgio Salvatori / The Guardian

Sivil Savunma dairesinden yapılan açıklamada, şiddetli yağış nedeniyle bölgedeki 20 nehrin yataklarından taştığı ve 280 heyelana neden olduğu aktarıldı.

Uzmanlar, yaşanan sellerin nedenleri arasında yıllardır yaşanan kuraklık nedeniyle toprağın sıkışarak suyu emme kapasitesinin düşmesi ve iklim krizinin şiddetli yağmurlar gibi aşırı hava olaylarını tetiklemesinin de bulunduğunu açıkladı.

Jeo-Hidrolojik Koruma Araştırma Merkezi araştırmacılarından Mauro Rossi, İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi tarafından yapılan bir basın açıklamasında “Yükselen sıcaklıklar kuraklık süreçlerini yoğunlaştırıyor, toprağı kurutuyor ve geçirgenliğini farklı şekillerde değişime uğratıyor” dedi.

Kısa süre içerisinde aşırı miktarda düşen yağışların nehirlere doğru aktığını belirten Rossi, bu durumun da taşkınlar, çukurlar ve nehir yataklarında değişimlerle sonuçlandığını aktardı.

‣ İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano: İklim değişikliğinin bedelini ödüyoruz

‘İklim krizi nedeniyle gerçek trajedilerle karşı karşıyayız’

İtalya, yüksek heyelan riski bulunan coğrafyasından ötürü iklim krizinin etkilerine karşı özellikle savunmasız bir konumda. Bunun yanı sıra dünya ortalamasından iki kat daha hızlı ısınan Akdeniz bölgesinde yer alması da ülkede güçlü fırtınaların yaşanma ihtimalini artırıyor.

Greenpeace İtalya’nın iklim kampanyaları sözcülerinden Federico Spadini, “iklim krizinin nedenlerini ivedilikle ele almadığımız sürece [aşırı hava olaylarının] norm haline gelmesi riski” bulunduğunu söyledi.

Spadini, şunları ekledi:

Basit bir hava muhalefetiyle değil, bariz suçluları olan küresel ısınmanın yol açtığı gerçek trajedilerle karşı karşıyayız. Gaz ve petrol çıkarmaya ve yakmaya devam etmek, iklim acil durumunu giderek daha da tırmandıracak, can kayıplarına, çevresel tahribata ve ciddi ekonomik ve sosyal etkiler yaratacak bir suçtur.

Fotoğraf: AP

‣ İtalya’da sel felaketi: 6 kişi hayatını kaybetti

‘Hükümetin afetlere hazırlıksız olduğu anlaşıldı’

İtalya’daki bazı çevre aktivistleri, hükümeti afetlere karşı yeterince hazırlıklı olmaması yönüyle eleştirdi.

Çevre örgütlerinden Legambiente tarafından yapılan bir basın açıklamasında iklim krizinin birçok bölgede giderek daha da yoğunlaşan aşırı hava olaylarına yol açtığı, insanların hayatlarını riske attığı ve çevre ile ekonomi üzerinde olumsuz etkilere neden olduğuna yer verilerek “İtalya’nın bir kez daha hazırlıksız olduğu anlaşıldı” ifadeleri kullanıldı.

İklim krizinin seller üzerindeki etkisinden emin olunması için daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtilirken, bilim insanları gezegeni ısıtan sera gazı kirliliği arttıkça, daha sık ve daha şiddetli aşırı hava olayları görülebileceği konusunda uyardı.

 

‣ Sicilya bir kez daha sele teslim

‘Uzakta kalamadım’

19-21 Mayıs’ta düzenlenen G7 zirvesi nedeniyle Japonya’nın Hiroşima kentinde olan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, afet nedeniyle zirveden erken ayrılarak ülkesine döndü.

Meloni, “Dürüst olmam gerekirse bu kadar karmaşık bir anda İtalya’dan bu kadar uzakta kalamadım” dedi. Pazar günü sel basan bazı bölgeleri ziyaret eden Başbakan Meloni, halka destek sözü verdi.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.