Doğa MücadelesiManşet

İtalya’da gaz boru hattına karşı zeytinciler ayakta

0

İtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesi sakinleri, Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) Projesi’ni protesto etmek için sokağa indi.

Boru hattının geçeceği yerlerde bulunan zeytin ağaçlarının kesilmesine karşı çıkan bölge sakinleri projenin inşaat alanına girmeye çalışınca, protestoculara polis müdahale etti.

İtalyan zeytinciliğinin merkezi sayılan Puglia bölgesinde bazıları 400 yaşını aşkın 10 000’den fazla zeytin ağacı proje nedeniyle yok olma tehdidi altında. Roma’daki yetkililer Nisan sonuna kadar ağaçları başka bir bölgeye taşıyıp dikme ve boruların döşenmesi bittikten sonra yerlerine geri dikileceği sözü verse de zeytinciler bu söze itibar etmediler. Yerel yetkililer ise boru hattının güzergahının zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek şekilde yeniden belirlenmesini talep ediyor.

40 milyar Euroluk Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Azeri Şahdeniz II gazı, Gürcistan’dan geçerek Türkiye üzerinden TAP’a bağlanacak. Yani Hazar denizinden başlayacak olan boru hattı, Türkiye, Batı Trakya ve kuzey Yunanistan üzerinden Arnavutluk’a oradan da denizaltı boru hattı ile İtalya’ya ulaşacak. 2020’den itibaren İtalya’ya senede 10 milyar m3 gaz taşıması öngörülen boru hattı ile Avrupa’nın Rusya’ya enerji bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.

Euronews’un haberine göre polis ile bölge sakinleri arasında çıkan arbedede bazı kişilerin yaralandı.  Olaylar sonrasında zeytin ağaçlarının sökülmesi işlemi askıya alındı.

(Euronews – Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.