İtalya da iklim değişikliğinin tehdidi altında: Kuraklık ve susuzluk alarmı

İtalya’nın başkenti Roma ve çevresinde aşırı sıcak hava nedeniyle su kaynaklarının azaldığı, şebeke suyunda kısıtlamaya gidilmesinin gündemde olduğu belirtildi. İtalya’da başkent Roma’da içme suyunun şebekeye dağıtımında da kısıtlamaya gidilmesi gündemde.

Uzmanlar, geçen yıla oranla Mart, Nisan, Mayıs döneminde yüzde 56, Haziran ayında ise yüzde 74 azalan yağışların, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin neticesi olduğunu belirtiyor.

Kuraklık ve suzuluk Vatikan’ı da önlem almaya zorladı. Papa Francis, Vatikandaki fıskiyelerin çeşmelerini kapatma talimatı verdi

Rainews24 kanalının haberine göre, Roma’da aşırı sıcak hava ve kuraklık sonucu kentteki içme suyu rezervleri azaldı. Kentin yerel yöneticilerinin ve sudan sorumlu enerji firması ACEA yetkililerinin kenti susuz bırakmamak için çalıştıkları vurgulanan haberde, Roma’ya bağlı 20 beldede de aynı sorunun yaşandığı ve suyun belli saatlerde şebekeye verilmeye başlandığı ifade edildi.

Çeşmelerden su akmıyor

Bölgedeki su sıkıntısının Roma’yla komşu olan Vatikan’ı da etkilediği, çeşmelerde suların akmadığı kaydedildi. Kuraklık nedeniyle alınan önlemler kapsamında başkent Roma ve Katolik dünyasının merkezi Vatikan’da bulunan fıskiyelerdeki sular bile kesildi. Aziz Petrus Bazilikası’nın avlusundaki iki Barok mimarisi eseri dahil Roma genelindeki tarihi çeşme ve süs havuzlarının büyük bir kısmında sular bir süre akmayacak. Haberlerde, Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi’nin, 1 milyona yakın kişinin susuz kalmasından endişe ettiği ve ACEA ile bölgesel yönetim yetkililerini belediyede toplantıya çağırdığı aktarıldı. Çevre Bakanı Gian Luca Galletti de konuyla ilgili açıklamasında, başkent için durumun kritik ve ağır olduğunu, sivil savunma ekiplerinin de olası bir olağanüstü hal ilanı kapsamında görev almaya hazırlandığını söyledi.

Bazı tarım ürünlerinde azalma

Bu arada Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu Coldiretti’den yapılan açıklamada, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle toplam zararın 2 milyar avroyu aştığı ve ülkenin önde gelen bölgelerinde üretilen bazı tarım ürünlerinin oranında yüzde 50’ye yakın azalma olduğu bildirildi. Coldiretti, süt üretiminin de ülke genelinde yüzde 15 azaldığını kaydetti. Lazio Bölgesel Yönetim Başkanı Nicola Zingaretti’nin hafta sonu, Roma’ya su sağlayan kaynaklardan Bracciano Gölü’ndeki su seviyesinin azaldığını ve durumun alarm verdiğini söylemesiyle susuzluk konusu gündeme gelmişti. Bracciano Gölü’nde su seviyesinin düşmesi nedeniyle gölden su alınması da yasaklandı. Öte yandan susuzluk sadece başkent ve çevresini değil, ülkenin güney bölgelerini de etkiliyor. Kalabriya bölgesinde de susuzluk nedeniyle acil durum ilan edilebileceği belirtiliyor.

İtalyan hükümeti geçtiğimiz ay bazı bölgelerde aynı sebeple acil durum ilan etmişti.

 

(Rainews 24Su Hakkı.org, Euronews)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR