DünyaManşet

İsveç’te Neo Naziler, Sol Parti etkinliğine saldırdı

0

İsveç’te NMR-nazister adlı ırkçı grup, Lund şehrinde aralarında Sol Parti Parlamento Üyesi Hanna Gunnarsson’un da olduğu bir gruba saldırdı.

İsveç’te neonazi partisi Nordiska Motståndsrörelsen (NMR-Kuzey Ülkeleri Direniş Hareketi) üyeleri, geçtiğimiz hafta sonu, Lund şehrinde Vänsterpartiet (V-Sol Parti) üyelerine saldırdı. Ülkede son seçimlerde Sverige Sverigedemokraterna (SD-İsveç Demokratları) adlı aşırı sağcı partinin oylarını yükseltmesi ve parlamentoda kilit bir konuma gelmesiyle paralel bir şekilde, ırkçı örgütlerin etkinliğinde ve yaşanan saldırılarda da artış gözleniyor.

Solculara, göçmenlere, Yahudilere ve LGBTİ’lere…

Artı Gerçek’in haberine göre, düzenli olarak Lund merkezinde stant açan Sol Partililerin hafta sonu çalışma yapmak için geldiği alanda 10 kişilik NMR-nazister üyesi grup da propaganda eylemi gerçekleştiriyordu. Bir süre sonra ırkçı grup üyeleri Sol Partililere ve etraftakilere saldırdı. Gruba müdahale eden polis 6 kişiyi gözaltına aldı.

Sol Parti Meclis Üyesi Hanna Gunnarsson yaşananları Kvällsposten adlı gazeteye şu ifadelerle anlattı: “Biz standımızı açmıştık. 10-15 dakika sonra gruptan birisi yanımıza geldi ve masamızı tekmeledi. Daha sonra güç kullanarak bayrağımızı indirdi. Yakınlarda bulunan polis iki kişiyi gözaltına alırken diğer grup üyeleri yaklaşık bir saat bekledi.”

Daha sonra grubun saldırıya başladığını belirten Gunnarsson çevrede bulunan insanların yanlarına geldiğini ve Neo-Nazilerle tartışmaya başladığını söyledi. Gunnarsson saldırının kendilerine, göçmenlere, Yahudilere ve LGBTİ+’lara yönelik olduğunun altını çizdi.

Fotoğrafçıya da şiddet

Irkçı grup, yaşananları belgelemeye çalışan fotoğrafçı Victor Pressfeldt’a da şiddet uyguladı. Pressfeldt Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yaşananlarla ilgili şunları ifade etti: Lund’daki NMR üyeleri bir meclis üyesine, polislere, gazetecilere ve antifaşistlere saldırdı. Ben de bir Nazi tarafından karnıma sert bir tekme yedim. Ama yine de çok sayıda insanın Nazileri durdurmak için toplanması güzeldi. Korkmuyoruz. Onlara karşı mücadele ediyoruz.”

1 Mayıs’a da saldırmak istemişlerdi

NMR üyeleri Göteborg kentinin Kungälv bölgesinde, 1 Mayıs kutlamalarına yönelik saldırı girişiminde bulunmuş ve polisle çatışmıştı. Kendi bayraklarıyla, kasklı ve kalkanlı olarak şehirde yürüyüş yapan Neo-Nazilere karşı antifaşist kesimler de toplanmış ve sokaklar çatışma alanına dönmüştü. Yaşanan olaylarda 61 kişi gözaltına alınmıştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.