EkolojiManşetTürkiye

Zooloji uzmanı uyardı: İstilacı çekirgeler Türkiye’ye geçebilir

0
Fotoğraf: DHA

Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Suriye‘nin başkenti Şam‘ı istila eden çöl çekirgeleriyle mücadele edilmediği takdirde, Türkiye’ye gelme olasılıkları olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Satar, çöl çekirgelerinin güney rüzgarlarıyla Suudi Arabistan‘dan Irak‘a, oradan da Suriye‘ye geçtiğini söyledi.

Çöl çekirgelerinin normal güzergahlarının Suudi Arabistan, İran’dan sonra  Pakistan, Hindistan ve Çin olduğunu belirten Satar, şu an görülen bölgelerde beklenmediklerini söyledi.

‘Hava değişimiyle taşınabilir’

Prof. Dr. Ali Satar, Suriye’deki çekirgelerin hava değişimiyle Türkiye’ye ulaşabileceğini ifade ederek, “Buraya gelmez diyoruz ama böyle hava olaylarının değişimiyle taşınma olasılığı var. Eğer orada mücadele yapılmazsa tabi ki alana yayılacaktır, yer bulacaktır. Oradan da sürülerin oluşması beklenir. Ülkemiz için şu an için çok büyük bir tehlike olduğunu düşünmüyorum ama bunların gözlemlenmesi lazım” dedi.

Alanlarda artış varsa öncelikli olarak biyolojik mücadele önerdiklerini dile getiren Satar, DHA’ya yaptığı açıklamada “Daha sonra ilaç mücadelesi olması lazım ama çöl çekirgelerinde böyle bir durum olmuyor. Bir anda milyonlarca, milyarlarca çekirge bir anda bir yerlere ulaşabiliyor. Şu an için böyle bir şey söz konusu değil. Küçük bir grup olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bizim her zaman tetikte olmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHA

‘Dikkatli olmamız lazım’

Çöl çekirgeleriyle Suudi Arabistan’da çok iyi mücadele edildiğini aktaran Prof. Dr. Satar, “Ama tabi uzak bölgelerde mücadele edilmediği için oradan Irak’a, Irak’tan da geç haber verildiği için Suriye’ye geçmiş. Orada da bir mücadele edilmezse, bu sene olmazsa bir sonraki seneye ya da farklı zamanlarda bize yakın gelme olasılığı da var” dedi.

Dikkatli olunması gerektiğini belirten Satar, “Bu yüzden bizim çok dikkatli olmamız lazım. Bize çok iş düşüyor. Alanlara inmemiz lazım. Sürekli kontrollerin yapılması lazım. Özellikle sınır bölgelerimizde olan iller için söylüyorum. Hatay‘da da vardı. Hatay’da farklı bir çekirge türü vardı. Bu sene oraya da çok dikkat edilmesi lazım” yorumunu yaptı.

‘Bir aradayken saldırganlar’

Prof. Dr. Satar, Mardin’de de yakın zamanda bazı farklı çekirge türlerini gördüklerini dile getirerek, şunları söyledi:

Bunlarla bağlantılı, buna benzer ama teyit etmem lazım. Onları bir incelemek lazım. Asistanım oradan bir fotoğraf gönderdi. Ben onları da inceleyeceğim. Çöl çekirgelerine benziyor ama normalde bunlar göçe girdikleri zaman renkleri değişiyor, saldırganlaşıyorlar. Bir araya geldiklerinde agresif bir yapıları oluşuyor. Her şeye saldırabiliyorlar. İnşallah bizim ülkemize gelmezler. Bunlar gerçekten çok tehlikeli. Tek de gelmiş olabilirler. Asistanım getirecek ondan sonra bakacağım. Tarımla uğraşanların dikkatli olması lazım. Çok fazla hareketlilik gördükleri zaman bildirmeleri lazım. İlaçlama çok önermiyoruz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.